Wróciłam z targu ze świeżym szpinakiem, brzoskwiniami i truskawkami. Chciałam mieć wszystko naraz, więc zrobiłam sałatkę. Było to pyszne połączenie słodkich owoców i delikatnych liści szpinaku.
Raz po raz przekonuję się, że owoce i jagody są wspaniałymi przyjaciółmi zieleniny. Miętę i pietruszkę dodaję zazwyczaj do owocowych smoothie, ale szpinak jest idealny do sałatek. Jej liście są znacznie delikatniejsze niż pietruszki, a smak nie jest tak intensywny jak mięty.
Jako dziecko bardzo chciałem spróbować szpinaku - zawsze sprawiał, że Sailor Popeye był po stokroć silniejszy. Kiedy moja mama ugotowała kiedyś mrożony szpinak, czekałam z każdym widelcem na efekt i próbowałam szturchać ścianki palcem. Ściana pozostała nienaruszona, ale Popeye miał smykałkę do jedzenia. Szpinak przewyższa wszystkie warzywa w zawartości białka, zawiera prawie wszystkie znane witaminy i jest bogaty w sole mineralne, zwłaszcza związki żelaza.
Szpinak i truskawki
(na 2 porcje)
10 truskawek
1 brzoskwinia
pęczek szpinaku
2 łyżki stołowe orzeszków piniowych
2 łyżki stołowe miodu (lub syropu klonowego, syropu z agawy lub syropu z topinamburu).
Liście szpinaku grubo posiekać, ułożyć na nich pokrojone truskawki i brzoskwinię. Posypać sałatkę orzeszkami piniowymi i skropić miodem lub syropem. Mmmmm!