Idealny sos przygotowuje się w pięć minut z prostych składników, pasuje do wszystkich ulubionych płatków śniadaniowych, warzyw, sałatek i pomaga jeść więcej zdrowej zieleniny. Ten dip z awokado, pietruszki, pistacji, kolendry i limonki z przepisu @pinchofyum jest właśnie taki. I-de-al-al-it!
Wcześniej odpowiem na pytania dotyczące poszukiwania i wyboru dojrzałego awokado. Dobre awokado znajduję w Vkusvilla, Azbuka Vkusa, sklepie warzywnym przy domu, Perekrestok, Sparra i Magnolia. Czasami zdarza się też niespodziewany połów na najbliższej Piatoczce lub Dixie. Nie znam żadnego specjalnego sklepu z awokado. Czasem zdarzają się dobre awokado, a czasem dębowe, które leżą w pobliżu, ale nie dojrzewają. Albo wręcz przeciwnie, są już przejrzałe z czarnymi plamami na sklepowej półce - nie należy ich kupować.
Awokado nie powinno być twarde jak skała ani zbyt miękkie. Lekko naciśnij palcami skórkę - jeśli owoc jest lekko zgnieciony, a następnie wygładzony, to jest to właściwe awokado pod względem dojrzałości. Powinien być miękki, ale dość twardy. Czasami trzeba przekopać się przez tuzin awokado w supermarkecie, aby znaleźć to właściwe. Ale sałatka warzywna i tost z awokado lub ten zielony sos są tego warte ✊????
- 1 awokado
- 1 filiżanka mieszanki liści pietruszki i kolendry
- 2 ząbki czosnku
- sok z 1-2 limonek
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 filiżanki pistacji
- Dodaj 1 małą papryczkę jalapeño (nieobraną) dla ostrości
1. W blenderze lub robocie kuchennym zmiksuj wszystkie składniki z wyjątkiem pistacji.
2. Dodaj pistacje i ponownie zmiksuj za pomocą blendera do pożądanej konsystencji, jednolitej lub nie. Gotowy sos śmietanowy można dodawać do płatków śniadaniowych i sałatek, smarować nim pieczywo, maczać w warzywach i bułce.
Aby sos był mniej gęsty, wystarczy dodać więcej wody lub oleju.
PrzepisySałatki i dodatki