Latkes to ukochane, klasyczne danie i podstawa na stole podczas obchodów Chanuki. Chociaż latkes - którym zwykle towarzyszy kwaśna śmietana i sos jabłkowy - tradycyjnie robi się z ziemniaków (w końcu są to placki ziemniaczane), istnieją dla nich alternatywy.
Dla tych, którzy mają ograniczenia dietetyczne, lub tych, którzy chcą trzymać się swojego aktualnego planu żywieniowego, smażona potrawa z ziemniaków może nie być realną opcją. Na szczęście mamy przepis na latke z warzyw korzeniowych (pasternaku i selera korzeniowego), które są równie pyszne, co łatwe do zrobienia. A czy wspomnieliśmy, że są one lepsze dla ciebie i twojej rodziny?
Przepis na zdrowe latkes
Porcje: Około 3 tuziny latkes
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 30 minut
Składniki
1 funt selera korzeniowego, obranego i startego na tarce
1 funt pasternaku, obranego i startego na tarce
2 łyżki stołowe świeżego soku z cytryny
1 funt cebuli, pokrojonej w ćwiartki
2/3 szklanki mąki organicznej
4 duże jajka, lekko ubite
1 1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki mielonych nasion selera
1 filiżanka oleju z awokado
Instrukcje
Rozgrzejemy piekarnik do 250°F.
Seler i pasternak zetrzemy na tarce do miski. Dodamy sok z cytryny, cebulę i wymieszamy.
Wyłożymy na ręcznik i wyciśniemy płyny do zlewu. Po osuszeniu przełóż masę z powrotem do nowej miski i wymieszaj z mąką organiczną, jajkami, solą, czarnym pieprzem i nasionami selera.
Wlać ⅓ cala oleju z awokado w nieprzywierającej patelni na umiarkowanie wysokim ogniu, a następnie łyżką mieszankę latke (¼ filiżanki dla każdego latke) w. Umieść nie więcej niż trzy latkes w patelni, smażenie, aż osiągnie złoty kolor brązowy, który powinien zająć około 2-3 minut.
Kiedy latkes są gotowe, przenieś je na nieprzywierającą blachę do piekarnika, aby utrzymać je w cieple. Kiedy wszystkie będą gotowe, wyjmij je z blachy i pozwól im ostygnąć przed podaniem.
Możesz zachować zdrowszy jadłospis, podając je z organicznym sosem jabłkowym i/lub jogurtem greckim zamiast kwaśnej śmietany. Jedz i ciesz się!
Czy latkes to świąteczne danie podstawowe w Twoim domu? Podziel się tym w komentarzach poniżej.