W każdym sezonie Anja z uwielbianego bloga Kuchnia Golubki dzieli się listą produktów spożywczych i prostymi pomysłami, które pomogą Ci zaplanować pyszną i zdrową dietę wegetariańską na każdy dzień. Jednym z głównych warzyw jesieni jest oczywiście dynia. Jeśli upieczesz dynię w weekend, możesz zrobić z niej zupę i przyozdobić nią w tygodniu, dodać do wypieków lub hummusu. Ten post to przepis na prostą i pyszną zupę z pieczonej dyni, jabłka i aromatycznych ziół.
Planowanie diety na tydzień z wyprzedzeniem to moje marzenie, ale do tej pory udawało mi się jedynie ugotować zupę na 2-3 dni, zrobić mleko migdałowe na dwa dni, czy namoczyć wieczorem brązowy ryż i quinoa. Często wydaje się, że pieczone warzywa lub gotowany szpinak quiche będzie trwać kilka dni, ale w rzeczywistości to wszystko jest spożywane w ciągu jednego lub dwóch dni, co najwyżej. Można by przypuszczać, że to apetyt karmiącej matki i młodego ojca, ale jeszcze przed urodzeniem dziecka rzadko udawało nam się zrobić zapasy jedzenia ; ) Szczególnie, gdy wychodzą tak smaczne dania jak ta zupa - chce się ją jeść i na obiad i na kolację.
Do przepisu Kuchni Golubki dodałabym również śmietankę kokosową lub mleko kokosowe. Połączenie dyni i kremowego smaku kokosa jest jednym z moich ulubionych!
Prosta zupa z pieczonej dyni
- 1 średni squash butternut
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 duża żółta cebula, posiekana
- 1 zielone jabłko, obrane, oczyszczone i posiekane
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kolendry, najlepiej świeżo zmielonej
- 1 łyżka posiekanej szałwii i rozmarynu
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 3 łyżki wody
- Aby upiec dynię, rozgrzej piekarnik do 200°C i wyłóż blachę do pieczenia papierem pergaminowym. Przekroić dynię wzdłuż na pół i usunąć pestki. Posmaruj dynię olejem kokosowym i posyp solą i pieprzem. Piec przez około 40 minut lub do miękkości.
- Podgrzej olej w rondlu na średnim ogniu. Dodajemy posiekaną cebulę, jabłko, czosnek, kolendrę i zioła. Dusić przez około 10 minut.
- Do garnka dodajemy upieczony miąższ dyni, sól, pieprz i trzy szklanki wody. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na średnim ogniu przez około 10 minut.
- Zmiksuj zupę blenderem na gładką masę. Dodaj sól i pieprz do smaku i podawaj! Zupa może być przechowywana w lodówce w zamkniętym pojemniku do 5 dni.
* Więcej pomysłów i przepisów na jesienne menu na blogu Kuchnia Golubki.
WegańskiePrzepisyZupy