Naszym nowym faworytem wśród zbóż jest piękna quinoa. Pyszna i zdrowa quinoa znajduje się w menu najlepszych ośrodków SPA i ośrodków detoksykacyjnych. Polecany jest dla sportowców, wegan, dzieci i osób odchudzających się. Jest bezglutenowa i zawiera więcej korzyści niż większość zbóż.
Podobnie jak gryka, quinoa jest zbożem tylko z wyglądu i sposobu gotowania. W rzeczywistości są to małe owoce rośliny liściastej (krewnej szpinaku i buraka) odkrytej przez starożytnych Azteków i szczególnie czczonej przez Indian. Quinoa jest jedną z niewielu roślin, które nie zostały zmodyfikowane genetycznie. Uprawia się ją na terenach górskich w Chile i Peru, gdzie zabronione jest prowadzenie jakichkolwiek upraw zmodyfikowanych.
Quinoa jest szczególnie godna uwagi dla wegetarian. Zawiera więcej białka niż jakakolwiek inna roślina zbożowa, a bilans aminokwasów egzogennych jest zbliżony do tego, jaki występuje w białku mleka. Oprócz wyjątkowych protein, quinoa zawiera również błonnik, minerały i witaminy. Quinoa jest bogata w fosfor (3 razy więcej niż najlepszej jakości ryż i jest podobna do wielu rodzajów ryb), żelazo (dwa razy więcej niż pszenica), wapń i cynk.
Do tego quinoa jest szybka i łatwa w przygotowaniu. Wystarczy 20 minut - i masz pożywne danie na talerzu. Jedynym problemem jest jego dostępność. W Moskwie można go kupić w dziale gastronomicznym "Tsvetnoy", "Azbuka Vkusa" oraz w sklepach internetowych.
Ciepła sałatka z quinoa
(na 4 porcje)
1 filiżanka quinoa
1 duża marchew
1 słodka czerwona papryka
2 pałeczki selera
tymianek, bazylia lub inne zioła
sok z 1/3 cytryny
pęczek zielonej cebulki
50 g sera koziego lub owczego
oliwa z oliwek
sól
pieprz czarny
Wypłucz quinoa w zimnej wodzie i gotuj przez 10-12 minut (1 filiżanka quinoa potrzebuje 2 filiżanek wody). Podczas gdy quinoa się gotuje, pokrój obrane marchewki w duże krążki i prześlij na patelnię, aby się dusiły. Po około pięciu minutach dodajemy pokrojony seler i paprykę. Podsmażyć warzywa wraz z suszoną bazylią lub tymiankiem.
Dodaj ugotowaną quinoa na patelnię z warzywami, dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem do smaku. Dobrze wymieszać i po minucie zdjąć z ognia. W salaterce dodać posiekaną dymkę, oliwę z oliwek i kozi ser.
Yammi!