Ten marchewkowa kremowa polewka przychodzi w porę gdy jesienne niebo jest pochmurne i szarość pogody potrzebuje pilnego zastrzyku kolor. Za jasność odpowiadają tu młode marchewki, które właśnie teraz, w sezonie, są szczególnie słodkie i zdrowe.
Zobaczyliśmy ten przepis na jednym z naszych ulubionych blogów Green Kitchen Stories i od razu powtórzyliśmy go w domu, zmieniając nieco składniki. Delikatna konsystencja zupy jest bardzo smaczna z ziarnami świeżej kukurydzy. Kurkuma dodaje nie tylko koloru i pikantnego smaku, ale także dawki dobroci - przyprawa ta ma silne działanie przeciwzapalne, poprawia trawienie i pracę wątroby. W Ajurwedzie kurkuma jest zalecana jako przyprawa zmniejszająca ochotę na słodycze i tłuszcze. Kurkumę i curry, którego jest składnikiem, często dodajemy do zup warzywnych i garinis.
Zupa krem z marchewki
(na 2-3 porcje)
6 średniej wielkości marchew
2 duże pomidory
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
200 ml mleka kokosowego
1 łyżka oleju kokosowego (lub ghee)
1 łyżka kurkumy
Sól i pieprz do smaku
"Marynowane ziarna kukurydzy
1 kolba kukurydzy
sok z 1 limonki
gałązka bazylii
1 łyżka oliwy z oliwek
sól i pieprz
Na patelni roztopić olej kokosowy i podsmażyć na nim posiekaną cebulę i czosnek z łyżeczką kurkumy. Następnie dodajemy pokrojoną w krążki marchewkę i pomidory, mieszamy i zalewamy wodą tak, aby przykryła warzywa. Dusić delikatnie przez 15-20 minut, aż marchew będzie miękka.
Podczas gdy zupa się gotuje, umieścić ziarna kukurydzy w "marynacie". Odcedzić ziarna z kolby i wymieszać z drobno posiekaną bazylią, sokiem z limonki i oliwą z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na kilka minut.
Kiedy warzywa w zupie zmiękną, wlać 200 ml mleka kokosowego, dobrze wymieszać i wyłączyć ogień. Zupę zmiksować blenderem na gładką masę i doprawić solą i pieprzem do smaku.
Nalewamy zupę do miseczek i dodajemy po łyżce marynowanej kukurydzy.
Rozgrzewający i obfity obiad jest gotowy!
Zdjęcie: Katerina Mazhuta
Przepis: Green Kitchen Stories