Te przepisy są idealne na chłodne jesienne dni, kiedy pragniesz ciepła i przytulności. Proste frytki kukurydziane, obfity quiche ze szpinakiem i bryndzą oraz moja ulubiona sałatka z awokado i chrupiącymi ziarnami sezamu. Jeden z tych przepisów na pewno stanie się ulubionym tej jesieni.
Autor: Olya Malysheva
・ ・ ・ 1・ ・ ・
W domku często robimy naleśniki z mąki kukurydzianej. Są szybkie i łatwe do zrobienia, świetne do zapełnienia i idealne na chłodne wieczory. Naleśniki kukurydziane są pyszne z zupą, sałatką lub gorącym warzywnym daniem dodatkowym. Można je również osłodzić, smarując masą czekoladową lub miodem i spożywać z gorącą herbatą.
Naleśniki z mąki kukurydzianej
- 1 filiżanka drobnej mąki kukurydzianej
- 1 jajko wiejskie
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka cukru kokosowego lub rafinowanego cukru trzcinowego (3 łyżki, jeśli chcesz słodką wersję)
- 3/4 szklanki wody
- 2. szczypta soli
+ olej kokosowy lub ghee do przygotowania.
W głębokiej misce wymieszaj mąkę z cukrem, jajkiem, olejem i szczyptą soli. Dodaj wodę i dobrze wymieszaj, aż do uzyskania gładkiej, płynnej konsystencji. Jeśli chcesz zrobić naleśniki, konsystencja powinna być gęstsza, dla cienkich naleśników powinna być bardziej płynna.
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, dodaj olej i wlej łyżkę ciasta. Kiedy frytki będą brązowe z jednej strony, przewróć je na drugą i smaż do uzyskania złotego koloru. Te frytki można łatwo zrobić na dwóch patelniach jednocześnie.
・ ・ ・ 2・ ・ ・
To jest ten przypadek, kiedy bardzo chcesz zrobić ciasto, ale nie chce Ci się iść do sklepu. Następnie musisz go wymyślić, używając tylko składników, które masz w domu. Oparłam ten przepis na przepisie z Zielonej Kuchni, ale wprowadziłam kilka zmian do bazy i nadzienia.
Quiche ze szpinakiem i fetą
(na okrąg o średnicy 20-22 cm)
Na bazę:
- 1 filiżanka drobno zmielonej mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki mąki owsianej (można ją zrobić mieląc płatki owsiane w blenderze lub młynku)
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki oleju kokosowego lub oliwy z oliwek tłoczonej na zimno
- 3 łyżki zimnej wody
Dla nadzienia:
- 3 jajka
- 150 g sera feta lub innego młodego sera
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 małe cebule
- 1 ząbek czosnku
- 150 g świeżego lub 1/2 opakowania mrożonego szpinaku
- Sól i pieprz do smaku
Rozgrzać piekarnik do 180 C. Wymieszaj mąkę, jajko, sól i olej kokosowy w głębokiej misce. Dodajemy zimną wodę i ponownie mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
Naczynie do zapiekania wysmarować olejem i rozprowadzić ciasto na dnie, tworząc obręcz. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Po 10 minutach wyjąć z piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 170°C.
Aby przygotować nadzienie, wymieszaj jajka w misce przez około 30 sekund. Pokruszyć ser. Dodać sól i pieprz i odstawić.
Rozgrzać patelnię na średnim ogniu. Dodaj olej i smaż krążki cebuli i czosnek aż do uzyskania złotego koloru. Dodać szpinak i smażyć, aż szpinak będzie miękki. Jeśli używasz mrożonego szpinaku, odwróć kolejność, najpierw podsmaż mrożony szpinak, a na końcu dodaj cebulę i czosnek.
Gdy szpinak i cebula zostaną zdjęte z ognia, dodaj je do miski z jajkami i serem. Dobrze wymieszać i rozprowadzić nadzienie na spodzie. Piec przez około 20-30 minut, aż nadzienie będzie lekko złote. Wyjmij ciasto z piekarnika i lekko ostudź przed podaniem.
・ ・ ・ 3・ ・ ・
Ta sałatka doskonale łączy delikatne awokado i miękki ser ze świeżymi ogórkami i chrupiącymi ziarnami sezamu. Ta sałatka często przydaje się, gdy potrzebuję czegoś, co zaspokoi apetyt w pięć minut. Równie dobrze może zastąpić obiad lub kolację.
Sałatka z awokado i nasionami sezamu
- 4 pikle
- 1 awokado
- 50 g młodego sera (koziego lub owczego, fety lub quinoa)
- 2 łyżki nasion sezamu
- 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Pokroić ogórek w kostkę lub plasterki. Pokroić w kostkę awokado i ser. Na rozgrzaną, suchą patelnię wsypujemy ziarna sezamu, dodajemy szczyptę soli i prażymy na lekko złoty kolor. Najlepiej jest uważać na nasiona, ponieważ szybko się przypalą, jeśli będą zbyt gorące. Dodaj uprażone nasiona, oliwę, sól i pieprz. Sałatka jest gotowa!
DeseryOla MałyshevaPrzepisySałatki i dodatki