Do stworzenia tego przepisu zainspirowała mnie winnica sąsiada naszego domku letniskowego. Po zebraniu pęczka młodych liści postanowiłam zrobić wegetariańską dolmę. Tylko ja zamiast ryżu jako nadzienia użyłam kalafiora.
Razem z sosem orzechowym farsz ten jest bardzo smaczny do jedzenia po prostu jako sałatka. Kalafiora nie gotuję - rozdrobniony na surowo ma delikatny smak i kremową konsystencję. Ponadto wszystkie dobre rzeczy w tym superfood - witaminy C, z grupy B, PP i A - są zachowane. Wraz z dawką antyoksydantów, surowy kalafior zachowa potas, wapń, magnez, fosfor i żelazo. W kalafiorze jest 1,5-2 razy więcej białka niż w kapuście białej i 2-3 razy więcej kwasu askorbinowego. Dodając do tego korzyści płynące z orzeszków piniowych i innych składników, otrzymujemy prawdziwe święto dla organizmu. Smaczna uczta!
Jeśli chcesz zrobić wariant z liśćmi winogron, możesz kupić je w postaci marynowanej na targu. Mogą być zbyt słone, więc umyj je pod zimną wodą. Jeśli znajdziesz świeże, młode liście, po prostu namocz je we wrzącej wodzie przez około 30 sekund, aż zaczną zmieniać kolor.
Dolma z kalafiorem i orzeszkami piniowymi
Liście winogron (około 20, w zależności od wielkości)
Farsz
1/2 dużych kiełków kalafiora
100 g orzeszków piniowych
garść sułtanek (namoczonych w wodzie przez około pół godziny, aby nabrały soczystości)
2 średnie ogórki
1/4 słodkiej czerwonej papryki
10 oliwek (używam oliwek w oleju)
1/4 cebuli lub kilka gałązek zielonej cebuli
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
1 pęczek koperku
sól morska
Sos
1/2 szklanki orzechów nerkowca (moczyć przez pół godziny)
2 łyżki stołowe nasion sezamu
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
1 szklanka wody
kilka gałązek kopru
1 łyżka stołowa miodu
Posiekaj kalafior w blenderze lub robocie kuchennym i przełóż do miski. Dodać drobno pokrojone ogórki, paprykę, oliwki, cebulę, czosnek i koperek. Jeśli sułtanki są duże, przekrój je na pół. Dodać orzeszki piniowe (kilka zostawić do dekoracji), oliwę, sok z cytryny i sól do smaku. Dobrze wymieszać.
Umieść półtorej łyżeczki nadzienia na środku liścia winogronowego i delikatnie zawiń.
Wszystkie składniki na sos, oprócz koperku, zmiksować w blenderze na gładką masę. Drobno posiekać koperek i dodać do sosu. Sezam nadaje sosowi gorzki smak, więc dodaliśmy miodu. Można je zrobić bez sezamu i miodu, używając jako bazy samych nerkowców.
Podawaj dolmę z sosem i udekoruj orzeszkami piniowymi i ziołami. Można też przygotować pyszną, świeżą sałatkę z nadzieniem i sosem.