Szparagi są w sezonie, znajdź smaczne chrupiące pędy nawet w Moskwie i zrób smaczną sałatkę z pieczonymi młodymi ziemniakami, marynowanymi rzodkiewkami i aromatycznym sosem śmietanowym. Weekend zakończcie pięknym filmem o kapitanie Cousteau i domowym treningiem na szczupłą i zgrabną sylwetkę.
Autor: Olya Malysheva
・・・
Sałatka z ziemniakami, szparagami, marynowaną rzodkiewką i sosem koperkowym
(na 2-3 porcje jako danie główne lub na 4-5 porcji jako dodatek do dań)
Kiszona rzodkiew
- 2 małe rzodkiewki, cienko pokrojone
- ½ szklanki wody
- ¼ szklanki octu winnego jabłkowego lub ryżowego
- 1 łyżka syropu klonowego
Sałatka
- 450 g nowych ziemniaków
- 1 pęczek (300 g) szparagów (około 25 pędów)
- ½ łyżki oleju kokosowego lub ghee
- Sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Sos śmietanowy koperkowy
- ½ szklanki surowych nasion słonecznika namoczonych przez co najmniej 4-6 godzin.
- ¼ szklanki soku z cytryny
- 2½ łyżeczki musztardy dijon
- 2 łyżki koperku, drobno posiekane + więcej do podania
- 1 łyżka syropu klonowego lub miodu
- ¼ łyżeczki soli morskiej
- świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- woda do uzyskania odpowiedniej płynnej konsystencji (autor użył ¼ szklanki)
Dla marynowanych rzodkiewek
Pokrojone rzodkiewki włożyć do średniej wielkości słoika. Wymieszaj syrop klonowy, wodę i ocet w małej misce i polej rzodkiewki. Przykryj słoik i pozostaw rzodkiewki do zamarynowania w lodówce, podczas gdy Ty będziesz przygotowywać resztę składników.
Ziemniaki
- Rozgrzej piekarnik do 200°C i wyłóż blachę do pieczenia papierem pergaminowym. Ziemniaki dobrze umyć szczoteczką i pokroić wzdłuż.
- Wymieszaj ziemniaki w misce z olejem, solą i pieprzem. Rozłóż ziemniaki na blasze do pieczenia i odeślij je do pieczenia, aż się zrumienią - około 15-20, w zależności od wielkości ziemniaków. Następnie obróć ziemniaki na drugą stronę i piecz do uzyskania złotego koloru, około 10 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do lekkiego ostygnięcia.
Sos śmietanowy z koperkiem
- Wymieszaj nasiona słonecznika, sok z cytryny, musztardę Dijon, koperek, syrop klonowy, sól morską i pieprz w blenderze lub robocie kuchennym na wysokich obrotach.
- Dodawaj wodę po łyżce stołowej na raz i ponownie zmiksuj za pomocą blendera do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawić do smaku i dodać więcej soli lub pieprzu.
Dla szparagów
- Usuń twarde końcówki i pokrój na cztery części. W garnku z wrzącą wodą gotujemy szparagi przez około 3-4 minuty (lub gotujemy je na parze przez około 3 minuty).
- Opłucz szparagi zimną wodą.
Finał!
- Wymieszać gorące ziemniaki i szparagi w salaterce. Dodać kiszone rzodkiewki.
- Polewamy obficie sosem i posypujemy większą ilością posiekanego koperku. Podawać na gorąco lub w temperaturze pokojowej.
Zdjęcia i przepis: thegreenlife.ca
・・・
Film o odysei Jacques'a-Yves'a Cousteau
Reżyser: Jérôme Salle
Film biograficzno-przygodowy.
W rolach głównych Pierre Ninet, Lambert Wilson, Audrey Tautou
Czerwony Kapturek Jacques'a-Yves'a Cousteau, bezmiar morza, ogrom podwodnego świata i jego pragnienie przygody. Kapitan Cousteau był jednym z moich idoli z dzieciństwa. Odyseja to film o życiu Cousteau, jego rodziny i załogi jego kultowego statku Calypso. Scenariusz filmu powstał na podstawie książki napisanej przez najstarszego syna Jacques'a-Yves'a Cousteau i Alberta Falco, członka jego załogi. Ten film sprawia, że chce się zacząć nurkować lub przynajmniej wybrać się na wycieczkę łodzią z przyjaciółmi.
・・・
Trening z założycielką nowojorskiego studia ModelFit
Dużo powtórzeń i mały zakres ruchu - treningi ModelFit są zaprojektowane tak, by jak najbardziej zbliżyć się do szczupłej sylwetki modelek, a nie by pompować duże mięśnie. W tym filmie założycielka studia pokazuje proste ćwiczenia, które można łatwo powtórzyć w domu.
WegańskieZdrowe weekendyKsiążki i filmyPrzepisy kulinarne