Ten pyszna i obfita zupa może łatwo zastąpić cały obiad lub kolację. Jest łatwy do wykonania, a składniki można zmieniać za każdym razem. Na przykład, bataty można zastąpić dynią, a szpinak brokułami. W każdym razie otrzymamy pyszną i aromatyczną kombinację.
Autor: Olya Malysheva
Uwielbiam bataty za ich słodki smak i konsystencję. Po ugotowaniu staje się tak miękki, że z łatwością można z niego zrobić purée bez pomocy blendera. Najszybszym sposobem na ugotowanie batatów jest pokrojenie ich w kostkę i uduszenie. Najlepszym sposobem jest pieczenie przepołowionych bulw w piekarniku. Tam, gdzie ich słodki smak jest odpowiedni, bataty mogą być stosowane jako zamiennik ziemniaków. Bataty są o wiele lepiej przyswajalne, ale w przeciwieństwie do ziemniaków w Moskwie trzeba na nie polować.
Zupa krem z batatów z grzybami
(na 2 porcje)
750 g batatów
kawałek imbiru o długości 1 do 2 cm
1 łyżeczka curry
400 g pieczarek (ja używam mrożonych, można też użyć 300 g świeżych)
1 cebula
2 ząbki czosnku
250g brokułów
2 łyżki ghee lub oleju kokosowego
sok z 1/3 cytryny
2 łyżki jogurtu z koziego mleka
sól i pieprz
Bataty obrać i pokroić w kostkę. Włóż je do garnka z trzema szklankami wody. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu, aż bataty będą miękkie. Po wyłączeniu ogrzewania, dodaj posiekany imbir i curry do batatów i dobrze wymieszaj.
Podsmażamy grzyby na patelni do miękkości w niewielkiej ilości wody. Kiedy staną się miękkie, doprowadź wodę do wrzenia i dodaj trochę ghee lub oleju kokosowego. Dodać na patelnię posiekaną cebulę. Gdy grzyby i cebula będą miękkie, dodajemy posiekany czosnek. Po kilku minutach wyłączyć ogień.
Dusić lub gotować na parze różyczki brokułów.
Do garnka z batatami dodajemy oliwę i sok z 1/3 cytryny. Zmiksuj za pomocą blendera do pożądanej konsystencji i dopraw solą do smaku. Rozlać na talerze, dodać pieczarki i cebulę, brokuły i jogurt. Kolacja gotowa!