Jeśli Twoi rodzice lub mąż nie chcą świętować Sylwestra bez majonezu i oliwek, nie odmawiaj im tego przysmaku. Jeśli majonez nie leje się po talerzu trzy razy dziennie, porcja Oliviera nie będzie tragedią. Moglibyście przynajmniej kupić najlepszy majonez, jaki można znaleźć w lokalnym sklepie spożywczym i zastąpić go czymś szlachetniejszym, "kiełbasą doktora". Alternatywnie, można zrobić własny zdrowszy majonez z jaj przepiórczych lub awokado, i zrobić własny Olivier dla odmiany, używając tylko surowych składników, Vegan & Raw. Wszystko zależy od tego, na ile Twoja impreza sylwestrowa jest gotowa na eksperymenty.
Autor: Olya Malysheva
Najprostszą opcją jest zrobienie klasycznego majonezu samodzielnie, wybierając najlepszej jakości składniki. Głównymi składnikami majonezu są: oliwa z oliwek, jajka, musztarda, cukier, sól i ocet. Użyj cukru trzcinowego zamiast cukru rafinowanego, soli morskiej lub himalajskiej zamiast soli kuchennej i soku z cytryny zamiast octu. Jajka kurze można zastąpić jajkami przepiórczymi. Taki wariant jest już lepszy niż jakikolwiek majonez, który można kupić. Istnieje wiele szczegółowych przepisów na klasyczny majonez. Lepiej jest wypróbować różne przepisy z wyprzedzeniem, niż 31 grudnia.
Jeśli jesteś gotowy na eksperymenty, istnieją dwa przepisy na lżejszy majonez z awokado.
Majonez z awokado i kefiru
- 1 dojrzałe awokado
- musztarda do smaku
- 1 3/4 szklanki kefiru (425 ml)
- kilka gałązek zielonej cebulki
- 4 łyżki oliwy z oliwek tłoczonej na zimno
- 2 łyżki soku z limonki
- 1/2 łyżki cukru trzcinowego
- Sól i pieprz do smaku
Zmiksuj w blenderze awokado z kefirem, cukrem, oliwą z oliwek i sokiem z limonki. Dodaj musztardę, sól i białą część zielonej cebulki do smaku. Ubijać mikserem do uzyskania gładkiej konsystencji.
Majonez z awokado i jajkiem
- 1 jajko
- 1 łyżka octu winnego
- 125 ml oliwy z oliwek tłoczonej na zimno
- 1/2 dojrzałego awokado
- Sól i pieprz do smaku
Wymieszaj jajko, ocet winny i oliwę z oliwek za pomocą blendera aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać awokado, sól i pieprz do smaku i ponownie zmiksować.
Trzeci przepis jest rawfoodowy i wegański. Używałam go wiele razy podczas moich eksperymentów z surowym jedzeniem.
Majonez z nerkowców, Raw & Vegan
- 1 filiżanka nerkowców namoczonych w wodzie pitnej przez co najmniej 3 godziny
- Sok z jednej cytryny
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka suchej musztardy
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 3/4 szklanki wody
Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze do uzyskania gładkiej konsystencji.
Z tym Surowym majonezem robiłam kilka razy wersję Surowego Oliviera. Jego składniki są zupełnie inne niż w klasycznym przepisie, ale połączenie ich z surowym majonezem daje ten sam oliwkowy smak, tylko świeższy i lżejszy. Zrobił tę sałatkę dla przyjaciół i rodziny jako kolejny Olivier opcja dla świątecznego stołu. Wszystkim smakowało, ale nikt nie odmówił sobie porcji klasycznego Oliviera. Przepis pochodzi z Rawinrussian.com
Raw & Vegan "Olivier".
- 1 słodkie i kwaśne jabłko
- 1 ogórek
- 1 mała surowa cukinia
- 1 filiżanka surowego mrożonego groszku
- 1/2 szklanki surowych, łuskanych nasion słonecznika
- 1/2 szklanki cebuli
Surowe ziarna słonecznika namoczyć na noc lub na co najmniej trzy godziny, a następnie wypłukać. Opłucz mrożony groszek i pozostaw do rozmrożenia w temperaturze pokojowej. Jabłko, ogórek i cukinię obrać i pokroić w drobną kostkę, jak w przypadku oliwek. Cebulę drobno posiekać. Wymieszaj składniki w dużej misce i polej majonezem z nerkowców.
Ta sałatka wygląda jak klasyczna sałatka Oliviera. Na tym filmie możesz obejrzeć proces i rezultat podobnego przepisu.
Olya MalyshevaNutritionRecepturySałatki i dodatki