Jest to opcja dla tych, którzy lubią lody owocowe, ale nie lubią cukru, barwników i aromatów, które producenci w nich umieszczają.
Przepisy na lody owocowe czasem zawierają sok, ale mrożenie świeżo wyciśniętego soku sprawia, że źle się czuję - wolę go wypić od razu. Ponadto, mrożone smoothies mają lepszą konsystencję, zwłaszcza z dodatkiem jagód. Składniki w tym przepisie okazały się być tymi, które miałam w domku. Możesz eksperymentować z innymi kombinacjami owoców. Aromatyczne zioła urozmaicą smak. Fioletowa bazylia, którą dodałam w jednej warstwie, również podkreśliła kolor.
Do tych lodów najlepiej wybrać małe foremki. Możesz kupić specjalne plastikowe foremki do popsicle lub zwykłe małe plastikowe kubeczki. Łatwo wydobyć z nich lód i zachować jego kształt. W naszym wiejskim domu mogliśmy znaleźć jedynie szklane kieliszki, do których wieczorem wlewałam trzy warstwy smoothie, a rano, z pomocą siły męża, wydobywałam z nich gotowy lód.
Smoothie owocowe z lodem
Warstwa bazylii.
30 liści fioletowej bazylii (2 garście)
1 banan
1/2 pestki z cytryny
sok z 1/2 cytryny
1 szklanka wody
łyżka miodu
Warstwa bananów
1/2 szklanki wody
1 banan
łyżka do miodu
Warstwa żurawinowa
1 filiżanka żurawiny (świeżej lub mrożonej)
1 banan
1 szklanka wody
łyżka miodu
Składniki na warstwę bazylii zmiksować w blenderze na gładką masę i przelać do foremek, zostawiając miejsce na dwie kolejne warstwy. Włóż foremki do zamrażarki na około 30 minut.
Drugą cienką warstwą jest banan. Składniki zmiksować w blenderze i delikatnie dodać do foremek, w których dolna warstwa już lekko zastygła. Włożyć z powrotem do zamrażarki na około 20 minut.
Ostatnią warstwą jest żurawina. Zamiast żurawiny można dodać dowolne inne jagody bez pestek. Składniki zmiksować w blenderze, a gdy warstwa bananowa lekko stwardnieje, wylać ostatnią warstwę do foremek. Ostrożnie wbij patyczki do popsicle i włóż foremki do popsicle na noc do zamrażarki. Następnego dnia, piękny i zdrowy lód popsicle jest gotowy!