Alternatywy dla mleka krowiego urosły do ogromnej fali wspaniałych napojów, a mleko bananowe jest na fali wznoszącej. Jest orzeźwiające, pyszne i świetnie sprawdza się we wszystkich rodzajach przepisów. Ale czym właściwie jest mleko bananowe?
Możesz się zastanawiać, czy mówimy o tych słodkich małych koreańskich podwójnych trójkątnych kubkach, które są nazywane mlekiem bananowym. Nie. Są to mleka o smaku bananowym, które zostały wprowadzone w latach 70-tych, aby zachęcić Koreańczyków do picia większej ilości mleka. Są tak popularne, że trafiły do wielu sklepów spożywczych.
Pamiętam moje oczarowanie ekstremalnie słodkimi proszkami, które mieszałam na smakołyk we własnym dzieciństwie, ale mleko bananowe to po prostu jeden dojrzały, średniej wielkości banan zmiksowany z jedną filiżanką wody, na porcję. Często dodaje się też szczyptę cynamonu i szczyptę soli, ale nie jest to konieczne.
Jeśli zblendujesz go w domu, musisz użyć go natychmiast, w przeciwnym razie zbrązowieje i zepsuje się po kilku dniach w lodówce. Wersje kupione w sklepie mają kilka innych składników, takich jak olej słonecznikowy, które smakują świetnie i utrzymują świeżość mleka bananowego znacznie dłużej. Od 2016 roku pojawiło się kilka marek, które wprowadzają mleko bananowe do większej ilości sklepów w całych Stanach Zjednoczonych.
Dowiedz się więcej o korzyściach płynących z mleka bananowego i jak je wykorzystać, np. w moim pysznym przepisie na cytrynowe ciasto z mlekiem bananowym!
Korzyści płynące z mleka bananowego
Według jednej marki mleka bananowego, to ma swoje korzenie w starożytnej Afryce i różne wersje napojów mleka bananowego zostały przekazane w dół przez tysiące lat. Karen Graham, dietetyk medycyny funkcjonalnej w Scottsdale, Arizona, mówi, że za jedyne 105 kalorii w 1,5 szklanki prostego mleka bananowego, dostaniesz:
1,3 grama białka
0,3 grama tłuszczu
26,95 gramów węglowodanów
3,1 grama błonnika
"I niesamowite 433 gramy potasu, który jest ważnym elektrolitem i świetnie nadaje się do serca i mięśni szkieletowych", dodaje Graham. "Węglowodany są po wyższej stronie w porównaniu do większości mleczek orzechowych lub mleka kokosowego, ale bardzo porównywalne z węglowodanami w większości mleczek owsianych.
"Banany w ogóle są znane z dwóch głównych korzyści zdrowotnych: ich wysokiej zawartości potasu, który jest bardzo ważnym elektrolitem (nasze mięśnie sercowe i szkieletowe wymagają potasu do prawidłowego funkcjonowania), a także ich korzyści dla jelit" - kontynuuje Graham. "Banany są prebiotykiem. Można myśleć o prebiotykach jako o pożywieniu dla naszych pożytecznych bakterii jelitowych. Kiedy nasze pożyteczne bakterie jelitowe jedzą banany, fermentują je i tworzą krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA). SCFA są niezbędne dla zdrowych jelit, ponieważ pomagają w wytwarzaniu grubej ochronnej warstwy śluzu i zmniejszają ryzyko chorób zapalnych."
W skrócie, banany mogą pomóc tym probiotykom działać lepiej, a mleko bananowe to zabawny i wszechstronny sposób na uzyskanie korzyści z bananów.
Ponieważ owoce w mleku bananowym są po prostu mieszane w tych napojach, otrzymujesz rozpuszczalny błonnik, który może obniżyć cholesterol. W 2014 International Journal of Research, badania pokazują ogromny potencjał dla bananów, aby pomóc we wszystkim, od migreny do wrzodów i nie tylko (1).
Banany są również dobre do gaszenia pragnienia, mówi autor i doradca żywieniowy Rebecca Wood. To czyni je wspaniałym składnikiem napoju i jednym z prawdopodobnych powodów, dla których starożytni ludzie zaczęli robić mleko bananowe w gorącym klimacie, gdzie rosną banany.
Jak używać mleka bananowego?
Wiele osób nie toleruje mleka krowiego, nawet w wersji bezlaktozowej. A w przypadku alergii na orzechy, wrażliwości na zboża i awersji do soi, mleko bananowe stanowi świetną alternatywę, która sprawdza się zarówno jako napój, jak i w przepisach kulinarnych.
Możesz zastąpić mlekiem bananowym wszystkie inne mleka w porannych płatkach śniadaniowych, w wypiekach lub innych rodzajach deserów.
Każda z kupionych w sklepie wersji będzie miała inny profil smakowy, przy czym niektóre z nich oferują silniejszy smak banana niż inne.
Równowaga cynamonu i oleju słonecznikowego z bananem tworzy bardzo łagodny smak, który nie jest przytłaczająco bananowy, ale owocowy smak przebija się podczas pieczenia niektórych chlebów, a to zdecydowanie zmienia smak bardziej niż inne mleka może w znanych receptur.
Przepis na ciasto cytrynowe z mlekiem bananowym
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 20 minut
Serwuje: 6-8
To proste ciasto jest czymś zupełnie innym, ale można je porównać do skrzyżowania kremu bananowego z cytrynowym Key. Krem z tofu jest opcjonalny. Dodaje on jednak miłego akcentu. Jeśli go pominiesz, możesz podać ciasto z kilkoma jagodami na boku.
SKŁADNIKI NA CIASTO JEDNOGARNKOWE:
3/4 szklanki mąki uniwersalnej
3/4 szklanki mąki owsianej
1/8 łyżeczki soli morskiej
1/4 szklanki oleju z krokosza barwierskiego
1/4 szklanki kokosowego cukru palmowego
INSTRUKCJE:
Rozgrzej piekarnik do 350°F. Wymieszaj mąki i sól w misce do mieszania. W innej misce połącz olej i cukier palmowy. Wymieszaj mokre składniki z suchymi.
Zbierz ciasto i uformuj w kulę (jeśli masz ciepłą kuchnię, możesz schłodzić ciasto do lodówki na 1/2 godziny, aby łatwiej było je rozwałkować w następnym kroku). Rozwałkuj pomiędzy kawałkami papieru woskowego. Odklej górną warstwę papieru woskowego i przełóż ciasto do przygotowanej formy.
Używając widelca, nakłuj spód ciasta i wyśledź krawędzie. Piec przez 15-20 minut, do uzyskania złotobrązowego koloru.
SKŁADNIKI NADZIENIA:
2 szklanki mleka bananowego
6 łyżek stołowych (czyli 1/4 filiżanki plus dwie łyżki stołowe) syropu ryżowego
6 łyżek stołowych cukier kokosowy palmowy lub nektar
2 1/2 - 3 łyżki stołowe agaru
1/4 łyżeczki soli morskiej
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
sok z 3 cytryn (plus trochę skórki)
2 łyżki stołowe arrowroot zmieszane z niewielką ilością mleka bananowego
INSTRUKCJA:
Połącz mleko, substancje słodzące, agar, sól i ekstrakt waniliowy w rondlu na średnio wysokim ogniu i doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut lub do momentu rozpuszczenia agaru. Dodaj sok z cytryny i skórkę. Dodaj rozpuszczoną marchewkę, mieszając, jeszcze przez kilka minut do zgęstnienia, a następnie wyłącz ogień.
Schładzaj przez 15 minut, a następnie przelej do schłodzonej keksówki. Umieść ciasto w lodówce, aby zastygło.
SKŁADNIKI KREMU Z TOFU:
1 14-uncjowe opakowanie silken tofu
1/2 filiżanki kokosowy cukier palmowy lub nektar
1/8 łyżeczki soli morskiej
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
INSTRUKCJE:
Zmiksuj wszystkie składniki. Dodaj odrobinę do swojego ciasta, jeśli chcesz.
Jak wybrać mleko bananowe?
Wraz z rosnącym rynkiem alternatywnych produktów mlecznych, znajdziesz kilka opcji mleka bananowego. Niektóre z nich mają dodatek cukru, aromatów lub gumy, inne nie. "W mojej praktyce stwierdzam, że wiele gum znajdujących się w przetworzonej żywności może powodować zaburzenia żołądkowo-jelitowe, zwłaszcza u osób, które już mają problemy z trawieniem" - mówi Graham. "Stwierdzam, że jest to prawdą w przypadku moich pacjentów. Wiele firm spożywczych odchodzi od dodatków do gum z tego powodu."
Kluczem jest czytanie etykiet i sprawdzanie, jak się czujesz po wprowadzeniu nowego pokarmu.
Mleko bananowe to po prostu bardzo stary pomysł, który jest teraz super wygodny. Jest to świetny dodatek do twojego repertuaru.