Idealny bezglutenowy, zimowy posiłek, który z łatwością może stać się przyjazny dla paleo! Jest bardzo proste w przygotowaniu i stanowi idealny rozgrzewający posiłek w mroźny zimowy dzień.
Składniki
1 funt chudej mielonej jagnięciny lub wołowiny 450g
1 łyżka oliwy z oliwek
3 duże marchewki pokrojone w średnią kostkę
1 duża cebula posiekana
2 łyżki pasty pomidorowej
1 łyżka bezglutenowego sosu Worcestershire (pominąć dla paleo)
2 szklanki bezglutenowego wywaru wołowego
4 średnie ziemniaki obrane i pokrojone na duże kawałki
2 łyżki substytutu masła
2 łyżki proszku arrowroot
1/2 szklanki rozdrobnionego sera cheddar (pominąć dla paleo)
sól i pieprz do smaku
Instrukcje
Rozgrzejemy piekarnik do 350 stopni F.
Podgrzej olej na patelni, dodaj cebulę i marchew i delikatnie podsmażaj przez 3-4 minuty.
Dodamy jagnięcinę lub wołowinę i zrumienimy na średnim ogniu, cały czas mieszając. W razie potrzeby usuń łyżką nadmiar tłuszczu.
Dodaj przecier pomidorowy i sos Worcestershire (jeśli używasz), a następnie smaż jeszcze przez kilka minut. Dodaj bulion wołowy, doprowadź do wrzenia, następnie przykryj patelnię i gotuj przez około 20 minut.
Po 20 minutach odkryj patelnię i kontynuuj gotowanie przez kolejne 20 minut.
Podczas gdy mięso się gotuje, ugotuj obrane ziemniaki w lekko osolonej wodzie przez 10-15 minut, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane. Odcedzić, a następnie utrzeć razem z substytutem masła.
Dodaj dwie łyżki stołowe arrowroot do kubka z 3-4 łyżkami stołowymi zimnej wody i dobrze wymieszaj. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj połowę mieszanki arrowroot do mięsa, mieszając, aby uniknąć grudek i pozostawiając na kilka minut do zgęstnienia.
Ugotowaną mieszankę mięsną przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać na wierzch tłuczone ziemniaki i rozprowadzić widelcem. Dodaj rozdrobniony ser (pomiń dla Paleo).
Piec przez 20-25 minut, aż wierzch nabierze koloru, a z brzegów zacznie wyciekać sok.