Ten LuckyMeals ziołowy pieczony kurczak przepis stanie się ulubionym, czy jesteś na ograniczonej diecie, czy nie. Załadowany tłuczonego kalafiora pakuje więcej smaku niż tłuczonego ziemniaka.
Dla kurczaka:
2 (5 oz.) Udka z kurczaka bez kości bez skóry
2 łyżki. Oliwa z oliwek Extra Virgin
1 łyżka. świeży rozmaryn (posiekane)
1 łyżka świeżego tymianku (posiekany)
½ cytryny (skórka i sok)
2 łyżki musztardy Dijon
Sól i czarny pieprz (do smaku)
Dla kalafiora:
1 lb. Kalafior (łodygi usunięte)
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 łyżka sera śmietankowego
Sól i czarny pieprz (do smaku)
2 łyżki bekonu (ugotowanego i posiekanego)
1 łyżka szalotki (posiekana)
¼ filiżanki dojrzałego sera cheddar (rozdrobnionego)
1 łyżka parmezanu (tarty)
Dla Blue Cheese Butter:
3 łyżki Niesolone masło (zmiękczone do temp. pokojowej)
3 łyżki niebieskiego sera (kruszony)
1 łyżka pietruszki (posiekane)
1 łyżka gotowego chrzanu
Sól i czarny pieprz (do smaku)
Instrukcje:
Ugotować różyczki kalafiora we wrzącej wodzie do miękkości. Odcedzić wodę i wymieszać kalafior z kwaśną śmietaną, serkiem śmietankowym, solą i pieprzem. Zachować kalafior do następnego etapu. Uda z kurczaka posmarować wszystkimi składnikami i smażyć na grillu lub w piekarniku nagrzanym do 400° przez 3-4 minuty z każdej strony, lub do osiągnięcia wewnętrznej temperatury 165°.
Dodać puree z kalafiora do naczynia do zapiekania i nałożyć na nie ser cheddar, boczek, szalotki, a na koniec starty parmezan. Umieść puree kalafiorowe pod brojlerem, aż będzie ciepłe w środku, a ser całkowicie się rozpuści.
Podgrzać masło na patelni na średnim ogniu, aż zacznie lekko brązowieć, dodać pokruszony niebieski ser i wymieszać, aby ser się rozpuścił. Dopraw masło chrzanem i pietruszką, a następnie dopraw do smaku.
Aby wykończyć danie, ułóż na dnie talerza dwukrotnie upieczone puree z kalafiora, a na wierzchu ugotowane udka z kurczaka. Oba składniki wykończyć podgrzanym masłem i mieszanką niebieskiego sera.
Wskazówka: Pamiętaj, aby płatki kalafiora były nieco rozdrobnione, w przeciwnym razie puree może stać się zbyt pulchne po nałożeniu i ponownym upieczeniu. Jeśli przygotowujesz puree, pozostaw produkt w garnku i trzymaj na małym ogniu, aby wyciągnąć z niego wilgoć przed puree.
Całkowity czas przygotowania/gotowania: 30 minut
Serwuje: 2
Polecane dodatki:
Edamame z masłem
½ pęczka grillowanych szparagów z parmezanem