Po dwóch miesiącach w Azji tęsknię za warkotem naszego blendera, za zapachem pieczonych w piekarniku warzyw i za moimi kremowymi zupami bez mąki i ziemniaków.
Ta gęsta, rozgrzewająca zupa jest super łatwa do zrobienia. Słodki smak połączony z przyjemną pikanterią jest idealny na mroźne zimowe dni!
Autor: Olya Malysheva
Pieczone marchewki są jeszcze słodsze niż surowe. Przyprawy imbiru i curry sprawiają, że smak jest bardziej intensywny. Szczególnie używam świeżego imbiru i przypraw, gdy jest zimno. Imbir jest świetny na rozgrzanie i utrzymanie leniwego układu odpornościowego. Nie trzymamy go w lodówce zbyt długo: trochę rano do soku, trochę wieczorem do zupy lub warzywnych dodatków, a także trochę imbiru w herbacie ziołowej z cytryną. Curry jest świetnym przyjacielem nie tylko zup i dodatków do dań, ale także sałatek warzywnych. Więcej przypraw - więcej smaku i aromatu!
Zupa marchewkowa z puree
(na 2-3 porcje)
3 duże marchewki
1 pomidor
1 żarówka
4 ząbki czosnku
1,5 łyżeczki curry
Suszona bazylia lub inne zioła
1 łyżka startego imbiru
sok z 1/2 cytryny
1,5-2 szklanki gorącej wody
sól, pieprz do smaku
Zgodnie z życzeniem:
kozi ser
Arugula lub inne świeże zioła
Marchewkę pokroić w krążki, pomidora i cebulę na cztery części. Pokrojone warzywa i czosnek posmarować odrobiną ghee, ułożyć na blasze do pieczenia i posypać curry oraz suszoną bazylią. Piec w temperaturze 180˚C przez około 20 minut, aż marchewki będą miękkie. Upieczone warzywa umieść w blenderze razem z kilkoma szklankami gorącej wody, sokiem z połowy cytryny, posiekanym imbirem i łyżeczką curry. Utrzeć na gładkie purée, dodając sól i pieprz do smaku.
Aby uzyskać bardziej uniwersalny smak, do talerzy z zupą dodaj kilka plasterków bryndzy z koziego mleka i udekoruj świeżą zelną. Yammi yammi!