To świetna propozycja na przekąskę, śniadanie lub podwieczorek. Uwielbiam smoothie z truskawkami, a z mlekiem orzechowym i awokado smoothie jest gęste, zwiewne i przypomina zsiadły krem.
Autor: Olya Malysheva
Zanim rozpocznie się sezon na jagody, korzystamy z mrożonych truskawek - są idealne do smoothie. Garść żurawiny dodała trochę koloru i kwaskowatości. Można je zastąpić wiśniami z pestkami lub dodać więcej soku z limonki.
Truskawkowe smoothie z awokado
(na 2-3 porcje)
1 awokado
200 g truskawek (mrożonych lub świeżych)
garść żurawiny
sok z 1/2 limonki
2 łyżki miodu lub syropu z karczochów jerozolimskich
1 szklanka mleka z orzechów laskowych (1 szklanka wody + łyżka nieugotowanych migdałów lub orzechów laskowych)
Aby przygotować mleko orzechowe, zmieszaj wodę i garść nieprażonych orzechów w blenderze. Przecedzić przez sitko lub gazę i gotowe mleko przelać do szklanki blendera. Dodaj miąższ z awokado i pozostałe składniki. Dobrze wymieszaj w blenderze i smoothie jest gotowe! Przełożyć do szklanek i udekorować posiekanymi jagodami.