Wiosną zawsze chce się więcej świeżych i soczystych potraw. Nawet gdy niebo jest zachmurzone, ciało aż prosi się o wiosenne menu.
Autor: Olya Malysheva
Wybór dobrych owoców o tej porze roku jest dość ograniczony, ale łatwo znaleźć słodkie i soczyste pomarańcze. W tej sałatce miąższ pomarańczy ładnie łączy się z delikatnym awokado i pikantnym koprem włoskim. Dzięki swojemu przyjemnie orzeźwiającemu i słodkiemu smakowi koper włoski pobudza przemianę materii i poprawia trawienie. Jest on dostępny w prawie wszystkich supermarketach. Lubię dodawać ją świeżą do sałatek i duszoną do dań i zup.
Sałatka z pomarańczy i awokado
(dla dwóch osób)
1 pomarańcza
1 dojrzałe awokado
pół cebuli kopru włoskiego
sok z cytryny
liście sałaty (sałata lodowa, lollo rosso lub dębowa)
sól morska
pieprz czarny (świeżo zmielony)
orzeszki piniowe
Koper włoski kroimy w cienkie paseczki, polewamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą. Awokado przekroić na pół, obrać i pokroić w plastry o grubości pół centymetra. Polewamy je sokiem z cytryny i doprawiamy solą. Obraną pomarańczę przepołowić i pokroić na cząstki.
Ułóż liście sałaty na dnie miski i ułóż na nich koper włoski, awokado i pomarańczę. Delikatnie wymieszać i posypać czarnym pieprzem i orzeszkami pinii. Udekoruj paskami świeżej marchewki lub czerwonej papryki dla jasności.