Podoba mi się, jak bułki wyglądają w restauracji, ale nie lubię ryżu, który do nich wkładają. Biały ryż odnosi się do produktów rafinowanych i nie różni się wiele od białej mąki pszennej. Te bułeczki z awokado są zrobione z dodatkiem zdrowszego dzikiego ryżu. Jego indeks glikemiczny jest niższy niż innych rodzajów ryżu, a zawartość białka jest wyższa niż w większości innych ziaren. Ma również przyjemny słodko-orzechowy smak i aromat.
Autor: Olya Malysheva
W przeciwieństwie do ryżu białego i brązowego, dziki ryż po ugotowaniu zachowuje swoją jędrność i nie zamienia się w papkę. Jeśli zmieszasz gorący ryż z innymi składnikami w tym przepisie, dodając sos jako dressing, otrzymasz wspaniałą gorącą przystawkę. Na zimno, dziki ryż świetnie nadaje się do sałatek, czyniąc je bardziej sycącymi. Robiąc roladki z dzikiego ryżu pamiętaj, że dziki ryż jest nie tylko zdrowszy od białego, ale także bardziej kruchy, a przez to mniej podatny na obróbkę. Aby ryż się nie rozsypywał, rolki można zrobić dłuższe niż klasyczne rolki.
Bułki z dzikim ryżem i awokado
1 filiżanka dzikiego ryżu (przed ugotowaniem)
2-2,5 szklanki wody
1 łyżka musztardy
1 łyżka stołowa sosu sojowego
1 średni ogórek
1 łyżka miodu
sól
1 średnia marchew
1 łyżka ghee lub oleju kokosowego
1 awokado
1 filiżanka posiekanego szpinaku
arkusze wodorostów nori
Na sos:
1 łyżka pasty tahini lub zmielonych nasion sezamu
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka miodu
1-2 łyżki wody
Opłucz ryż w zimnej wodzie, dodaj 2-2,5 szklanki wody i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu przez 20-30 minut, aż ziarna będą miękkie. Ugotowany ryż odcedzić do miski i pozostawić do ostygnięcia. Dodaj musztardę, sos sojowy i sól do smaku i dobrze wymieszaj.
Pokrój ogórek w długie paski julienne i umieść w misce. Posypać solą, dodać odrobinę miodu, wymieszać rękami (ogórek puści sok) i odstawić do "zamarynowania".
Obraną marchew pokroić w paski julienne i podsmażyć na odrobinie ghee do miękkości.
Awokado obrać i pokroić wzdłuż na plasterki.
Posiekać liście szpinaku.
Teraz możesz przygotować szybką sałatkę lub zrobić bułki z tych składników:
Nałóż łyżkę ryżu na arkusz nori, pokrywając 2/3 powierzchni arkusza ryżem. Na wierzchu ułóż ogórka, marchewkę, awokado i liście szpinaku. Zwijać za pomocą specjalnej maty bambusowej lub rękoma. Ostrym nożem odetnij nierówne brzegi i pokrój na 4-5 rulonów lub na pół. Składniki na sos mieszamy i podajemy z roladkami.