Kurczak jest zawsze ulubieńcem tłumów. Ten przepis zawiera LuckyMeals USDA certyfikowany kurczak organiczny, który jest karmiony 100% wegetariańską dietą, bezklatkowy, certyfikowany jako humanitarny i wolny od antybiotyków, hormonów wzrostu i chemicznych konserwantów.
Te piersi z kurczaka bez kości i skóry są delikatne, soczyste, czyste i aromatyczne. Chude białko nigdy nie smakowało lepiej. Doskonałe do nacierania i marynowania, gotowania na patelni i grillowania!
To danie z kurczaka zastępuje kurczaka panierowanego, dając Ci alternatywę o niskiej zawartości węglowodanów lub bezglutenową. Pro tip: Jeśli pomidory do sałatki są wystarczająco duże, spróbuj je pokroić na kawałki, zblanszować we wrzącej wodzie przez 5 sekund i obrać ze skórki przed nałożeniem dressingu. Mięso pomidora jest chłonny i dość orzeźwiający nasączone oliwą z oliwek!
Kurczak pieczony w parmezanie i ziołach z sałatką z sezonowych pomidorów
Całkowity czas przygotowania/gotowania: 20 minut
Serwuje: 2
SKŁADNIKI:
Dla Kurczaka:
2 piersi kurczaka bez kości, bez skóry
1 łyżka oliwy z oliwek Extra Virgin
Sól i czarny pieprz (do smaku)
1 łyżka świeżej bazylii (posiekana)
1 łyżka świeżej pietruszki (posiekana)
1 filiżanka tartego parmezanu
Dla Sałatki:
1 ząbek czosnku (zmielony)
1 łyżka oliwy z oliwek Extra Virgin
1 filiżanka pomidorków koktajlowych (przepołowionych)
½ filiżanki czerwonej cebuli (pokrojonej w plasterki)
1 łyżeczka świeżego tymianku (posiekana)
1 cytryna (skórka z połowy do sosu i sok)
Sól i czarny pieprz (do smaku)
INSTRUKCJE:
Rozgrzej piekarnik do 350° F.
Podgrzej oliwę z oliwek na patelni i lekko podgrzej na średnim ogniu, zdejmij z ognia i dodaj zmielony czosnek, aby wydobyć jego smak bez przypalania. Połączyć przepołowione pomidory, pokrojoną cebulę, świeży tymianek, skórkę z cytryny i oliwę czosnkową. Doprawić pomidory solą i pieprzem.
Piersi kurczaka posmarować oliwą z oliwek, solą, pieprzem, bazylią i pietruszką. Wstawić do piekarnika i piec do 100° F (około 6-8 minut). Wyjąć z piekarnika i pokryć pierś kurczaka warstwą parmezanu. Włożyć z powrotem do piekarnika i piec kurczaka, aż osiągnie temperaturę 170° F. Podawać z sałatką z pomidorów.