Wielkopostne menu w kawiarniach i restauracjach napawa mnie smutkiem. Coraz bardziej rozumiem, dlaczego wielu ludzi postrzega wegetarianizm, weganizm czy post jako dobrowolną przemoc wobec siebie.
Na przykład w jednej z restauracji "lasagne wielkopostna" oznacza bezsmakową cukinię gotowaną na parze z kawałkami bezsmakowego ciasta. W innym, pod pozorem "Ciepłej sałatki warzywnej z mango", przynoszą ciepłe liście z torebki "Białej Dachy" i dwa plastry niedojrzałego mango. To tak, jakby gotowanie bez mięsa i nabiału wprawiało kucharzy w stupor.
Ale wiem, że wegetariańskie i postne jedzenie jest tak samo satysfakcjonujące jak każde inne. Szczególnie z naszą różnorodnością potraw, przypraw i dostępnych przepisów. Nawet wielkopostna owsianka może być pyszna, a jednocześnie bardzo prosta w przygotowaniu.
Płatki owsiane z mlekiem kokosowym
(Na 2 porcje)
1 filiżanka płatków owsianych lub płatków wieloziarnistych
1/3 puszki lub kartonu mleka kokosowego
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki wiórków kokosowych
1 łyżka miodu
1 łyżka oleju lnianego
orzechy włoskie
Płatki owsiane gotujemy jak zwykle, dodając mleko kokosowe na minutę przed końcem gotowania. Wyłączyć ogień, dodać płatki kokosowe, cynamon i dobrze wymieszać. Już w misce z kaszą dodać miód, masło i orzechy.