Wczesne ziemniaki z cienką skórką aż proszą się o umieszczenie ich w piekarniku. Chociaż ziemniaki nie są idealnym warzywem, jedzone raz w tygodniu z dużą porcją świeżych warzyw, będą obfite i wilcze w dół nieszkodliwą opcją na lunch. Ponadto młode ziemniaki zawierają mniej skrobi i więcej witamin. Z reguły nie gotuję ziemniaków, tylko piekę je w marynacie z przyprawami i ziołami, a następnie trzymam dłużej w piekarniku, aby nabrały złocistej skórki.
Autor: Olya Malysheva
Pieczone ziemniaki uzupełniam dowolnymi świeżymi warzywami i ziołami, które akurat znajdują się w lodówce. Tym razem były to świeże ogórki, młoda rzodkiewka, karczochy, szpinak i ogórki, kiszone w soli przez około pół godziny. Ugotowane ziemniaki można po prostu polać ghee, olejem lnianym lub oliwą z oliwek, można też zrobić krem z jogurtu i bryndzy. Nie będzie to do końca poprawne pod względem kombinacji, ale trzeba mieć zasady, żeby je od czasu do czasu łamać (w przeciwnym razie istnieje niebezpieczeństwo zamienienia się w nerda).
Młode pieczone ziemniaki z kremem jogurtowo-serowym
Młode bulwy ziemniaka
Aromatyczne zioła (suszona bazylia, tymianek, koperek)
łyżka mielonego suszonego czosnku
Sól i pieprz.
Łyżeczka ghee lub nierafinowanego oleju kokosowego
Ogórki "Lekko solone"
Pokrojone świeże warzywa i zioła
Dla kremu
Szklanka jogurtu z koziego mleka
2-3 łyżki rozdrobnionego sera koziego lub owczego
1 łyżka drobno posiekanego ogórka
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka suszonego czosnku
Można dodać musztardę, posiekany koperek lub cebulkę dymkę.
Umyj bulwy ziemniaków, osusz je i posmaruj ghee lub olejem kokosowym. Blachę do pieczenia posmarować olejem i ułożyć ziemniaki. Posypujemy ziołami, czosnkiem i solą i rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Piec na złoty kolor, czas pieczenia zależy od wielkości bulw - od 25 do 40 minut.
Podczas gdy ziemniaki się pieką, możesz zamarynować ogórki. Pokroić je wzdłuż na paski julienne, włożyć do miski i natrzeć solą. Pozostawić do zamarynowania na około pół godziny.
Aby przygotować krem, wymieszaj w misce jogurt i resztę składników z listy.
Ugotowane ziemniaki podawać ze śmietaną i pokrojonymi warzywami lub dużą sałatą.