Margaryna, cukier, rafinowana mąka, dawka konserwantów i stabilizatorów - wraz z porcją ulubionego ciasta, czekoladek czy klasycznych herbatników otrzymujemy dawkę składników, których nasz organizm wcale nie potrzebuje. W tym poście, trzy zdrowe alternatywy dla zwykłych deserów, które zawierają tylko całe naturalne składniki i ani kropli rafinowanej mąki, cukru czy mleka krowiego.
Te delikatne trufle z pomarańczą i imbirem według przepisu Green Kitchen Stories to świetna alternatywa dla Twoich ulubionych czekoladek. Zamiast rafinowanego masła, tłuszczu mlecznego czy oleju palmowego jest naturalny, tłoczony na zimno olej kokosowy i masło kakaowe, które twardnieją w lodówce i pomagają cukierkom zachować ich kształt. Zamiast cukru stosuje się naturalny miód.
Trufle z pomarańczą i imbirem
(Na 15-20 trufli)
- 4 łyżki nierafinowanego masła kakaowego
- 3 łyżki oleju kokosowego tłoczonego na zimno
- 4 łyżki miodu
- 3/4 filiżanki lub 60 g kakao + kakao w proszku
- 4 łyżki soku pomarańczowego
- 1 łyżka rozgniecionego korzenia imbiru (mniej, jeśli lubisz mniej pikantne)
- 1/2 łyżeczki soli morskiej w płatkach
Roztopić masło kakaowe w kąpieli wodnej. Zdjąć z ognia, dodać olej kokosowy i miód i dobrze wymieszać. Dodaj kakao, sok pomarańczowy oraz sól morską i mieszaj przez 30 sekund do jednej minuty. Wstawić do lodówki na 10 minut. Uformuj dłońmi 15-20 trufli wielkości połowy piłeczki golfowej. Obtoczyć trufle w kakao i wstawić do lodówki.
Zdjęcia i przepis: Green Kitchen Stories
・ ・ ・
Do przygotowania tych czekoladowych batoników nie potrzebujesz kuchenki - wystarczy blender i zamrażarka. Są świetną alternatywą dla snickersów, brownies i ciastek czekoladowo-orzechowych. Nie ma w nich cukru, mąki ani mleka.
Batoniki czekoladowe
(Na 16 batoników)
- 1 filiżanka daktyli bez pestek
- 1/2 filiżanki migdałów
- 1/4 filiżanki orzechów włoskich
- 1/4 szklanki kakao
- 2 dojrzałe banany
- 4 łyżki pasty migdałowej lub migdałów Urbech (migdały można przygotować samemu, mieląc je w młynku do kawy lub blenderze na gładką masę)
- Jeszcze 1/4 szklanki kakao
- 4 łyżki miodu lub syropu z karczochów jerozolimskich
Włóż daktyle do ciepłej wody i pozostaw na 30 minut, a następnie odcedź. Zmiksuj daktyle, migdały, orzechy włoskie i 1/4 szklanki kakao w blenderze lub robocie kuchennym. Wyłóż łyżką masę do formy o wymiarach 33cm x 23cm (lub 20cm x 20cm) i wygładź ją.
W blenderze lub robocie kuchennym zmiksuj banany, pastę migdałową, miód i 1/4 szklanki kakao. Przygotowaną drugą warstwę rozłożyć równomiernie na dolnej warstwie. Umieścić w zamrażarce na 30 minut. Pokrój na 16 kwadratów i smacznego. Pozostałą część deseru przechowuj w zamrażarce.
Zdjęcia i przepis: Chocolate Covered Katie
・ ・ ・
Problem z klasycznym ciastkiem owsianym jest taki, że ma bardzo mało mąki owsianej i więcej niż wystarczająco rafinowanej mąki pszennej, cukru i margaryny. W tym przepisie użyto wyłącznie pełnowartościowych składników roślinnych i ani grama rafinowanej mąki. Te ciasteczka owsiane są pysznie chrupiące i doskonale sycące.
Chrupiące ciasteczka owsiane
(12 szt.)
- 4 łyżki tłoczonego na zimno oleju kokosowego lub masła
- 3 łyżki syropu klonowego lub syropu z karczochów jerozolimskich
- 2 łyżki mąki gryczanej
- 2 łyżki mleka (migdałowego, sojowego lub jakiegokolwiek innego)
- 2/3 szklanki lub 70 g płatków owsianych
- 1 łyżka suszonego imbiru
- szczypta mielonych goździków
- szczypta ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
Rozgrzać piekarnik do 180°C. Wymieszaj wszystkie składniki razem w misce. Połóż papier pergaminowy na blasze do pieczenia. Łyżeczką nakładamy ciasto na 12 sztuk herbatników. Użyj tylnej części łyżki lub palców, aby rozprowadzić ciasto tak cienko, jak to tylko możliwe. Ciastka powinny mieć nieco ponad 5 cm szerokości. Wstaw do piekarnika na 15-18 minut, aż ciastka lekko sczernieją na brzegach. Na gorąco będą jeszcze miękkie, ale po ostygnięciu staną się chrupiące. Pozostawić ciastka do ostygnięcia na około minutę. Dzień później ciastka nie będą już tak chrupiące, ale nadal będą pyszne.
Zdjęcia i przepis: Green Kitchen Stories
RawVeganDessertsRecipes