Bez jajek i nabiału, bez cukru rafinowanego i mąki pszennej - te placuszki składają się tylko z pięciu składników i z pewnością staną się jednym z Twoich ulubionych deserów. Chrupiąca kruszonka z płatków owsianych i delikatny krem z daktyli, mmm!
W tym przepisie wykorzystano daktyle królewskie - największe i najsmaczniejsze. Można je znaleźć na targu i na straganach z suszonymi owocami. Możesz też spróbować z innym rodzajem daktyli, namaczając je wcześniej w gorącej wodzie, aby stały się wystarczająco miękkie. Przepis jest dość łatwy do wykonania i nadaje się nawet dla początkujących.
Placuszki z daktyli i płatków owsianych
- 2 filiżanki daktyli królewskich
- 1 filiżanka płatków owsianych lub mąki bezglutenowej
- 1/2 szklanki płatków owsianych (nie błyskawicznych)
- 3/4 szklanki cukru kokosowego
- 3/4 szklanki oleju kokosowego tłoczonego na zimno (lub wegańskiej margaryny)
Blachę do pieczenia o wymiarach 20 cm x 20 cm wyłożyć papierem pergaminowym i rozgrzać piekarnik do 175ºC.
Umyj daktyle i namocz je w misce z gorącą wodą przez około 5 minut. Następnie odcedź wodę i dobrze posiekaj w blenderze lub robocie kuchennym, aż uzyskasz gładką pastę.
Aby masło kokosowe lub wegańska margaryna dobrze się kruszyły, schłodź je wcześniej w zamrażarce - wystarczy dwadzieścia minut. Zestalone masło pokroić w kostkę.
W robocie kuchennym lub blenderze połącz mąkę, płatki owsiane, cukier kokosowy i masło, aż powstanie kruszonka. Nie przesadzać z mieszaniem. Połowę przełożyć do formy do pieczenia i równomiernie rozprowadzić na dnie, dociskając palcami. Jeśli ciasto jest zbyt kruche, zwilż opuszki palców wodą, aby łatwiej było z nim pracować. Jeśli jest zbyt mokra, dodaj trochę więcej mąki.
Na wierzchu tej warstwy równomiernie rozprowadzić pastę daktylową. Teraz posyp drugą połowę okruchów na wierzch.
Wstaw blachę do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30-40 minut. Deser powinien ładnie się zrumienić. Pozostawić deser do ostygnięcia na około 20 minut przed podaniem. Na gorąco trudniej się kroi - deser może się trochę rozpadać.
Te placki można jeść zaraz po wyjęciu z piekarnika lub schłodzone. W lodówce można go przechowywać do siedmiu dni, a w szczelnym pojemniku w zamrażarce do trzech miesięcy.
Zdjęcia i przepis: Pureella.com
VeganDessertsRecipes