Post czy dieta wegańska to nie powód, by odmawiać sobie deserów. Wystarczy 10 minut i masz pyszny wielkopostny deser, bez mąki, cukru i gotowców.
Autor: Olya Malysheva
W tym przepisie możesz zastąpić migdały orzechami laskowymi lub nasionami, dodać suszone morele lub sułtanki. Użyłam tego, co miałam w domu, dodałam trochę kwaskowatości (cytryna) i odrobinę pikanterii (imbir), aby uzyskać bardziej uniwersalny smak.
Jak wybrać daty
Do tego przepisu potrzebne będą daktyle. Dodają słodyczy i kleistości, dzięki czemu można nadać im kształt kulek. Daktyle są niezwykle pożyteczne - zawierają 15 soli i minerałów, 23 różne aminokwasy, witaminy A, A1, C, B1, B2, B6, fluor i selen. Uważa się, że daktyle zawierają wszystkie niezbędne dla człowieka substancje, a jeść daktyle i wodę można tylko przez kilka lat. Jednak nie wszystkie sprzedawane przez nas daktyle posiadają te cechy. Aby przyspieszyć proces produkcji, większość daktyli suszy się w piecu, a nie na słońcu lub w cieniu, poddaje się je działaniu siarki, aby zapobiec ich zjadaniu przez owady, i konserwuje w syropie glukozowym w celu nadania im słodyczy. Takie daty zazwyczaj błyszczą nienaturalnym połyskiem. Naturalne daktyle bez dodatków powinny być dość miękkie, o matowej skórze.
Istnieją co najmniej dwie marki właściwych daktyli dostępne na bazarach, na straganach z orzechami, czasem w Ashan, METRO i sklepach internetowych.
Pierwsze z nich to miękkie i soczyste daktyle z Iranu. W różnych partiach nazwa pisana jest różnie - Caspian, Caspiran lub Caspirus.
Drugie to Castilia - pyszne daktyle na gałązce z Tunezji, o przyjemnym miodowym smaku.
Kulki migdałowe
(15 sztuk)
100g migdałów (nie prażonych)
12 daktyli (bez pestek)
5 łyżek wiórków kokosowych (50g)
sok z połowy cytryny
3 łyżki wody
1 łyżka miodu
1 łyżeczka suszonego imbiru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka oliwy z oliwek
szczypta soli
+ płatki kokosowe/sezam/ posiekane migdały lub cynamon do posypania
Jeśli blender ma dużą moc, możesz posiekać wszystkie składniki na raz. Jeśli nie masz takiej mocy, posiekaj najpierw migdały w blenderze (lub młynku do kawy). Daktyle można posiekać w blenderze razem z sokiem z cytryny i wodą, można też po prostu rozgnieść je widelcem lub drobno posiekać nożem. Wymieszaj dobrze migdały, daktyle i resztę składników, aż do uzyskania kleistego ciasta. Zwijamy w kulki (wielkości piłeczki pingpongowej) i obtaczamy w płatkach kokosowych, ziarnach sezamu lub cynamonie. Podczas gdy herbata się parzy, włóż kulki do zamrażarki, aby trochę stwardniały. Zrobione!