To szybka i łatwa opcja deserowa, która wymaga tylko orzechów, rozdrabniacza i Twoich rąk. Te kulki można przygotować do herbaty jako alternatywę dla ciastek i słodyczy, można je też zabrać w pojemniku na piknik, na przekąskę w podróży, w samolocie lub w biurze.
Autor: Olya Malysheva
Najczęściej robię te kulki z migdałów (zawsze mam je w domu, żeby zrobić mleko orzechowe), ale nadadzą się dowolne orzechy, które lubisz. Mogą to być niegotowane pistacje, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy brazylijskie, nasiona sezamu lub pestki dyni. Można też dodać dowolnie pokrojone suszone owoce. Posiekanie ich lub zmielenie w blenderze wymaga trochę pracy, więc dla szybkiej wersji używam po prostu orzechów, nasion i miodu.
Odrobina soli sprawia, że prawie każdy deser orzechowy smakuje lepiej, więc nie zapomnij dodać szczypty lub dwóch soli himalajskiej lub morskiej. Aby kulki zachowały swój kształt, najlepiej przechowywać je w lodówce.
Kuleczki orzechowe z makiem
(Na 10-12 kulek)
1 filiżanka migdałów
50 g orzechów laskowych
2 łyżki stołowe maku
2 łyżki stołowe miodu
1/3 łyżeczki soli
1 łyżka soku z cytryny
Łyżeczka maku do posypania.
Posiekaj migdały i orzechy laskowe w blenderze lub robocie kuchennym. Dodaj mak, sól, sok z cytryny i miód i dobrze wymieszaj rękoma. Zwijamy w kulki o średnicy około 3 cm i każdą posypujemy makiem. Gotowi na prosty i pyszny deser!