Dziś lecimy do Tajlandii, przed nami Bangkok i wyspy. Persymony, mandarynki, jabłka i banany, które przywieźliśmy ze sobą na wycieczkę, zostaną wkrótce zastąpione przez dojrzałe tajskie mango, kokosy i papaję, oooooooh! Gdybyśmy zostali dziś w domu, zrobiłabym jeszcze raz sorbet wiśniowo - ananasowy.
Autor: Olya Malysheva
Obok mrożonych truskawek w zwykłym "Rozdrożu" znaleźliśmy ananasa, już obranego i pokrojonego. Teraz wystarczy połączyć go w blenderze z mrożonymi wiśniami i otrzymujemy kolejną wariację sorbetu jagodowego. To jest gotowe w pięć minut i przy minimalnym wysiłku.
Sorbet jagodowy z ananasem
1 filiżanka mrożonego ananasa
1 filiżanka mrożonych wiśni bez pestek
1-2 łyżki miodu
Opłucz mrożone jagody i ananasa zimną wodą i umieść w blenderze. Miksować do uzyskania gładkiego sorbetu, dodając w razie potrzeby odrobinę wody. Doprawić do smaku i dodać miodu lub syropu klonowego.
Ten i 18 innych przepisów Salatshopu można teraz zobaczyć na stronie Afisha Food.
Żegnajcie, zimne dni!