Pomidor z soczewicą i jogurtem, pomidor z mlekiem kokosowym, pomidor z ciecierzycą, pomidor z kozim serem lub bułką tartą. Dziewięć razy na 10 wybiorę zupę pomidorową w kawiarni i uwielbiam robić zupę krem z pomidorów w domu. Zwłaszcza teraz, gdy zamiast koncentratu pomidorowego można dodać słodkie dojrzałe pomidory z najbliższego targu.
Często robię różne wariacje zupy pomidorowej z soczewicą, która jest bogata w białko roślinne i żelazo, lekkostrawna, wyrównuje poziom cukru we krwi i poprawia trawienie. Jedna z wariacji tej zupy z soczewicy:
- 1 filiżanka czerwonej soczewicy
- 2 szklanki wody
- 200 ml mleka kokosowego (lub jogurtu)
- 1-2 cebulki
- 3 duże pomidory
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- ghee, oliwa z oliwek lub olej kokosowy
- Sól i pieprz do smaku
W pustym rondlu dodajemy odrobinę oleju, podgrzewamy na średnim ogniu i wrzucamy posiekaną cebulę, aby się dusiła. Kiedy cebula będzie miękka, dodaj pokrojone pomidory, kurkumę i odrobinę więcej oleju. Dusić przez kilka minut. Dodaj do garnka umytą soczewicę i dwie szklanki wody, doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut, aż soczewica będzie miękka. Jeśli pomidory nie są wystarczająco aromatyczne, można dodać kilka łyżek koncentratu pomidorowego. Na koniec dodajemy mleko kokosowe i sól do smaku. Po kilku minutach wyłączyć ogień. Gotową zupę miksujemy blenderem na gładką masę i podajemy z ziołami, bułką tartą lub twarogiem ????.
???? @loveandlemons
PrzepisyZupy