Prosta i pyszna przekąska, która idealnie nadaje się na wieczorne wieczory filmowe. Marchew można również zastąpić batatami. W przeciwieństwie do zwykłych frytek, ta opcja będzie lżejsza. Bez frytownicy i bez rafinowanego oleju.
Autor: Olya Malysheva
Możesz dodać dowolne przyprawy, które lubisz. Dla pikanterii - curry i pieprz cayenne. Dodaj suszoną bazylię i tymianek dla smaku. Dodaj dowolną kombinację przypraw i ziół, którą lubisz.
Delikatny i gęsty krem pomidorowy można łączyć również z innymi pieczonymi warzywami. Jeśli dodasz do blendera wodę, otrzymasz smaczną zupę krem.
Frytki marchewkowe z kremem pomidorowym
10 średnich marchewek
suszona bazylia
łyżeczka suszonego czosnku
sól i pieprz
3 łyżki ghee (lub oleju kokosowego)
Krem pomidorowy
5 pomidorów
połówka awokado
3-5 suszonych pomidorów (lub 8 oliwek w oleju)
1/2 słodkiej czerwonej papryki
sól do smaku
Marchewkę kroimy w słupki jak chipsy - 5-6 cm długości i 1 cm grubości. Przełóż marchewki do suchej miski, skrop ghee i dopraw. Dobrze wymieszać.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Rozłóż marchewki na dwóch blachach do pieczenia wyłożonych papierem pergaminowym i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec przez około 25 minut, aż marchewki będą miękkie i złociste. Po ugotowaniu marchewkę można posypać dodatkowymi przyprawami.
Aby przygotować krem, zmiksuj wszystkie składniki w blenderze i podawaj razem z gorącymi paluszkami marchewkowymi.