Rodzaj potrawy, która wymaga minimum wysiłku, aby stworzyć smaczne i efektowne danie. Pokrój w plastry, skrop oliwą i przyprawami i wyślij do piekarnika! Szczególnie podoba mi się tutaj pomysł z poziomym krojeniem pomidorów i główki czosnku - wygląda naprawdę ładnie! Świetnie nadaje się na rodzinny obiad lub kolację z przyjaciółmi.
Pomidory są często zapiekane z odrobiną cukru dla dodatkowej słodyczy. Możesz użyć dowolnego nierafinowanego cukru, możesz eksperymentować z topinamburem lub syropem z agawy, możesz też po prostu pominąć ten punkt w przepisie. W wersji wegańskiej, zamiast fety można upiec tofu lub podać warzywa z ulubionym pieczywem.
Zapiekane pomidory z serem feta i czosnkiem
- 3 duże pomidory przekrojone poziomo na pół
- 300 g pomidorków koktajlowych lub pomidorów na gałązce
- 400 g sera feta
- 1 duży ząbek czosnku przecięty poziomo na pół
- Kilka gałązek tymianku
- sól i pieprz
- 10-15 ml nierafinowanego cukru
- 60-80ml tłoczonej na zimno oliwy z oliwek extra virgin
- sok z cytryny
- Rozgrzać piekarnik do 180C.
- Duże pomidory ułożyć na blasze do pieczenia przeciętą stroną do góry, dodać pomidorki koktajlowe, ser feta, czosnek i tymianek. Posypujemy solą i pieprzem, a pomidory posypujemy nierafinowanym cukrem. Skrop wszystko oliwą z oliwek i odrobiną soku z cytryny.
- Zapiekać przez około 45 minut, aż ser i czosnek lekko się zarumienią.
- Wyjąć z piekarnika i podawać na gorąco lub w temperaturze pokojowej.
Bon appetit!
Zdjęcia i przepis: theprettyblog.com
PrzepisySałatki i dodatki