Często piję ten sok po mojej porannej sesji jogi - jest przyjemnie chłodzący i orzeźwiający. Lubię jego świeży, kwaśno-słodki smak. To jest ten smak, którego najbardziej pragnę wiosną i latem.
Autor: Olya Malysheva
Przepis jest bardzo prosty: ogórek, jabłka i seler. Z połączenia zwykłych składników powstaje pyszny, orzeźwiający napój. Każdy z tych składników jest użyteczny na swój sposób, a razem uzupełniają się i wzbogacają wzajemnie.
Sok z ogórków jest dobry dla zębów, dziąseł i kości ze względu na wysoką zawartość potasu, wapnia i fosforu. Normalizuje również ciśnienie krwi i poprawia stan skóry.
Najlepsze są mocne, pozbawione zmarszczek ogórki.
Sok jabłkowy zawiera dużo żelaza, wzmacnia płuca i wspomaga pracę nerek. Zawarte w jabłkach substancje pektynowe oczyszczają organizm z toksyn.
Chrupiące i twarde jabłka są zawsze lepsze niż miękkie.
Sok z selera zawiera olejki eteryczne, witaminy B, C, PP. Seler ma wysoką zawartość sodu, co jest szczególnie korzystne dla osób, których dieta zawiera dużo mąki i słodyczy. Sok z selera ma korzystny wpływ na żołądek i jelita, uspokaja system nerwowy, pomaga przy migrenach i normalizuje sen.
Wybieraj seler o mocnych łodygach i im bogatszy zielony kolor, tym lepiej.
Sok detoksykacyjny
1-2 słodkie i kwaśne jabłka
2 łodygi selera
2 średnie ogórki
Przepuścić składniki przez sokowirówkę. Ta-da! Pyszny i orzeźwiający sok detoksykacyjny jest gotowy.