To jedno z moich ulubionych połączeń, które często lubię jeść na obiad. Słodki burak i delikatny kozi ser brzmi subtelnie, ale jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Każdy może ugotować buraki i pokroić ser.
Zawsze lubiłam kozi ser. Smakuje ciekawiej niż klasyczne sery z mleka krowiego, a kwaskowatość doskonale uzupełnia smak warzyw i ziół. Ponadto sery i jogurty z mleka koziego są o wiele łatwiejsze do strawienia niż te same produkty z mleka krowiego, nie obciążając nadmiernie układu pokarmowego. Nawet osoby z nietolerancją laktozy i alergią na produkty mleczne czują się dobrze, gdy spożywają produkty z mleka koziego. Różnica między mlekiem kozim a krowim polega na jego strukturze, która jest bardzo podobna do mleka kobiecego. Z tego powodu mleko kozie jest często zalecane przy karmieniu piersią, a kozi ser jest nawet włączany do niektórych programów detoksykacyjnych. Również pod względem zawartości witamin i wapnia mleko kozie bije na głowę mleko krowie.
W tym przepisie używam bryndzy z koziego mleka, którą zazwyczaj kupuję na targu. W supermarketach można też znaleźć smaczną bryndzę z mleka koziego lub owczego, np. marki Albena.
Ciasto francuskie z buraków z kozim serem
2 średnie buraki
200 g sera koziego
Szpinak i liście bazylii
1/2 cytryny
Kilka szczypt czerwonego pieprzu
Obrane buraki ugotować (zajmie to około godziny). Po ugotowaniu, ostudzić buraki, obrać je i pokroić w cienkie plasterki. Bryndzę również cienko pokroić. Skropić każdy plasterek buraka sokiem z cytryny, nałożyć ser i liść szpinaku. Powtórzyć w ten sposób kilka warstw, kończąc serem na wierzchu i przyozdabiając listkami bazylii. Aby dodać pikanterii i koloru, posypać odrobiną czerwonej papryki.