Bakłażan dobrze komponuje się z różnego rodzaju nadzieniami ze względu na swój delikatny smak. Zamiast klasycznego sera i orzechów, w tym przepisie w środku bakłażana znajduje się quinoa, awokado i duszone warzywa. Gotowane buraki dodają farszowi koloru i słodyczy. Te bułeczki są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Nadzienie może mieć wiele wariantów. Marchew i buraki można zastąpić pieczarkami, a quinoa - serem z mleka koziego lub owczego, można też dodać ulubione przyprawy i zioła. Awokado w tym przepisie pomaga "skleić" składniki razem i dodaje miękkości do tekstury.
Fioletowy kolor bakłażana sugeruje, że zawiera on przeciwutleniacz nasunin, który reguluje poziom żelaza w organizmie i chroni komórki mózgowe przed uszkodzeniem. Bakłażan jest również bogaty w potas, normalizuje gospodarkę wodno-solną i pomaga w usuwaniu nadmiaru płynów z organizmu.
Niedojrzałe bakłażany zawierają solaninę, która może być szkodliwa dla organizmu. Wybieraj młode bakłażany o świeżej, zielonej łodydze i błyszczącej, gładkiej skórce. Jeśli po naciśnięciu na owoc wgłębienie szybko się wyrównuje, to znaczy, że bakłażan nadaje się do spożycia.
Roladki z bakłażana z quinoa i awokado
(na 2 porcje)
1 duży bakłażan
1 młody burak
1 marchewka
1 awokado
100 g quinoa
sok z połowy cytryny
1 łyżka ghee lub oleju kokosowego
sól i pieprz do smaku
Bakłażana pokroić ukośnie w plastry o grubości ok. 0,5 cm. Obtocz je w oleju ghee i piecz w piekarniku na złoty kolor (około 15 minut).
Podczas gdy bakłażan się piecze, zetrzyj marchew i buraki na tarce i podsmaż na głębokiej patelni z łyżką ghee i odrobiną wody.
Ugotuj quinoa i wymieszaj z warzywami na patelni. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
W osobnej misce, rozgnieć awokado widelcem na kremowy kolor, dodaj sok z cytryny i wymieszaj awokado z quinoa i warzywami.
Wyjmij bakłażany z piekarnika i pozostaw do lekkiego ostygnięcia. Następnie na każdą kromkę nakładamy łyżkę warzyw z quinoa i zwijamy w rulon.
Posypać świeżymi ziołami i podawać.
Zdjęcia i przepis: Katerina Majuta