Odpowiednie przekąski mogą pomóc Ci się rozbudzić w środku pracowitego dnia, pomóc Ci w drodze lub w szkole i pomóc Ci ominąć czekoladki rozrzucone w biurze. Pożywne batoniki, bezcukrowe i bezmączne ciasteczka owsiane, chrupiące krakersy z quinoa - w tym wpisie zebraliśmy pięć przepisów na smaczne i zdrowe przekąski, które łatwo zabrać ze sobą i które pomogą Ci w pracowite, głodne dni.
・ ・ ・ 1・ ・ ・
Krakersy z quinoa i brązowego ryżu
- 2 filiżanki ugotowanego brązowego ryżu
- 2 filiżanki ugotowanej quinoa
- 2/3 szklanki nasion sezamu
- 1/2 szklanki nasion lnu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oliwy z oliwek tłoczonej na zimno
- 1/2 szklanki wody
Rozgrzać piekarnik do 175° C.
Wymieszaj nasiona lnu z wodą w misce i pozostaw na 20 minut.
Wsypać ziarna sezamu na suchą, rozgrzaną patelnię i uprażyć na lekko złoty kolor.
W blenderze lub mikserze połącz ostudzony ugotowany brązowy ryż i quinoa, namoczone siemię lniane, sól, oliwę z oliwek i sos sojowy. W razie potrzeby dodaj trochę więcej wody. Wrzucić nasiona sezamu i ponownie wymieszać, aby masa uzyskała kleistą konsystencję.
Przełóż ciasto na papier pergaminowy, połóż na nim kolejny arkusz papieru i rozwałkuj je jak najcieniej za pomocą wałka. Zdejmij górną warstwę papieru i pokrój ciasto nożem na trójkąty.
Piec przez 25-35 minut, aż krakersy nabiorą złotego koloru.
Gotowe krakersy można przechowywać w pojemniku z przykrywką do 7 dni.
Zdjęcia i przepis: My New Roots
・ ・ ・ 2・ ・ ・
Czekoladowe mleczne smoothie z orzechów laskowych
(na 2 porcje)
- 500 ml mleka z orzechów laskowych (jak przygotować mleko z orzechów laskowych)
- 1/2 średniego awokado
- 1/4 filiżanki / 18g kakao
- 1/4 szklanki / 60 ml syropu klonowego lub syropu z topinamburu
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub zawartość laski wanilii (opcjonalnie)
- 1 szczypta soli morskiej lub soli himalajskiej
- 1/2 mrożonego banana średniej wielkości
- 1 łyżka nasion chia (opcjonalnie)
Umieść wszystkie składniki w blenderze i miksuj na wysokich obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji.
Zdjęcia i przepis: Zdrowe przepisy z blendera
・ ・ ・ 3・ ・ ・
Batoniki granola
(14 do 16 taktów)
- 2 filiżanki płatków owsianych
- 3 średnie banany
- 1/2-3/4 szklanki posiekanych suszonych wiśni
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 1/2 szklanki nasion słonecznika
- 1/2 filiżanki pestek dyni
- 1/2 filiżanki migdałów
- 1/4 filiżanki nasion konopi (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki soli morskiej lub himalajskiej
- 2 łyżki oleju kokosowego tłoczonego na zimno
- syrop klonowy lub syrop z karczochów jerozolimskich dla nadania słodyczy
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
Rozgrzać piekarnik do 175°C.
Umieść wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia w naczyniu do pieczenia (22 cm x 32 cm) i posmaruj ją olejem kokosowym.
W blenderze lub młynku do kawy, na niskich obrotach, zmiel płatki owsiane na grubą kruszonkę. Rozgnieć banany w dużej misce, dodaj pozostałe składniki i wymieszaj razem. Rozłóż masę w równej warstwie na papierze pergaminowym.
Piec przez 23-27 minut, aż brzegi będą złote. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia na około 15 minut, a następnie pokroić na batony.
Gotowe batoniki można zawinąć szczelnie w papier pergaminowy, włożyć do torby z zamkiem błyskawicznym i przechowywać w zamrażarce do 1 miesiąca.
Zdjęcia i przepis: Oh She Glows
・ ・ ・ 4・ ・ ・
Ciasteczka owsiane bez cukru i mąki
(Na 10 lub 12 ciastek)
- 1 3/4 szklanki płatków owsianych
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki soli morskiej lub himalajskiej
- 2 łyżki stołowe oleju kokosowego tłoczonego na zimno
- 1 jajko
- 1 dojrzały banan
- 1-2 łyżki syropu klonowego lub syropu z karczochów jerozolimskich
- 1/2 szklanki mielonej gorącej czekolady
Rozgrzać piekarnik do 180° C.
W blenderze lub młynku do kawy zmielić płatki owsiane na mąkę. W dużej misce wymieszaj mąkę z sodą oczyszczoną, cynamonem i solą.
W innej misce mieszamy razem olej kokosowy i jajko (przez 4-5 minut), następnie dodajemy puree bananowe i syrop i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
Połącz płynne składniki z suchymi składnikami i dodaj posiekaną czekoladę.
Łyżeczką nakładać przygotowane ciasto na 10 do 12 herbatników. Piec przez 12-15 minut, aż ciastka będą złociste.
Zdjęcia i przepis: Jessica Sepel
・ ・ ・ 5・ ・ ・
Nachosy z mąki z ciecierzycy
(dla 50 sztuk)
- 2 filiżanki / 250 g mąki z ciecierzycy
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/4 szklanki / 60 ml płynnego oleju kokosowego tłoczonego na zimno
- 4-6 łyżek ciepłej wody
- 1 1/2 łyżeczki soli morskiej lub soli himalajskiej
- 1 łyżka mielonego czarnego pieprzu
Rozgrzać piekarnik do 175° C.
W dużej misce wymieszaj mąkę z ciecierzycy, sól, pieprz i sodę oczyszczoną. Dodaj olej kokosowy i wymieszaj rękoma, aż powstanie krucha masa. Dodać wodę i mieszać do uzyskania jednorodnej konsystencji. W razie potrzeby dodaj trochę więcej wody.
Przełóż powstałe ciasto na papier pergaminowy, połóż na nim drugi arkusz papieru i rozwałkuj je jak najcieniej za pomocą wałka. Im cieńsze jest ciasto, tym bardziej chrupiące będą nachos. Zdejmij górny kawałek papieru i pokrój ciasto na trójkąty.
Piec przez 10-13 minut, aż brzegi będą złote.
Ostudzone nachos można umieścić w pojemniku z zamkniętą pokrywką i przechowywać do 2 tygodni.
Zdjęcia i przepis: My New Roots
RawVeganRecipes