Dla tych, którzy przestawiają się na wiosenne menu, oto dwa kolejne przepisy na zielone smoothie na każdy dzień.
Autor: Olya Malysheva
Wraz z nadejściem wiosny zapragnęłam jagód, ale świeże jagody z Holandii są bez smaku. Przypomniały mi się mrożone truskawki z lata. Rozmroziły się w temperaturze pokojowej w ciągu 15 minut i były całkiem smaczne. Jeśli nie masz domku letniskowego, spróbuj mrożonych jagód ze sklepu - często mają więcej witamin niż niesezonowe jagody zza oceanu.
Miętowo-truskawkowy smoothie
(2 porcje)
5 dużych truskawek
1,5 banana
1 średnie jabłko (oooh! zapomniałem zrobić zdjęcie)
pęczek mięty
sok z połowy limonki
1 szklanka wody
Jabłko, banana i banany posiekać w blenderze razem z liśćmi mięty, sokiem z limonki, truskawkami i wodą. Powinieneś otrzymać gęsty i gładki napój o letnim smaku. Mmm!
Smoothie z awokado
(2 porcje)
1 awokado
1 pomarańcza
1 banan
sok z połowy cytryny
pęczek pietruszki (szpinaku lub mięty)
1 szklanka wody
Obrać banana i pomarańczę, posiekać i umieścić w blenderze razem z miąższem awokado, ziołami, wodą i sokiem z cytryny. Pozostawić blender, aby wszystko dobrze posiekać. Gęste, smaczne i obfite smoothie jest gotowe!