Kolejna opcja szybkiego deseru bez dodatku cukru, mąki czy mleka. Nie musisz pracować z pokruszonym kokosem - zwykły kokos jest idealny do tego przepisu. Połącz go z bananem i jagodami, a otrzymasz smaczny, gęsty deser, który przypomina słodki jogurt lub kremowy serek.
Autor: Olya Malysheva
Aby uzyskać gęstą, jednolitą konsystencję w tym przepisie, składniki są mieszane bez dodawania wody, dlatego najlepiej użyć blendera z przystawką siekającą. Stacjonarny blender również przygotuje ten deser, ale z nieco większym wysiłkiem.
Jogurt kokosowy z jagodami
(na 3 porcje)
80g wiórków kokosowych
3 banany
10 truskawek (świeżych lub mrożonych)
1 łyżka soku z cytryny
1 laska wanilii
Jeśli banany nie są wystarczająco słodkie, można dodać łyżkę miodu lub syropu naturalnego.
Na warstwę jagodową:
100 g truskawek
100 g czereśni
1 miarka miodu lub syropu naturalnego
Do dzbanka blendera wsypać płatki kokosowe i zmielić je na mąkę. Można również użyć do tego celu młynka do kawy. Gdy kokos zostanie zmielony, dodaj do niego pokrojonego w plasterki banana i zmiksuj za pomocą blendera. Następnie dodać drugiego banana, ponownie zmiksować i dodać trzeciego. Teraz dodaj sok z cytryny, truskawki, wanilię i dosłodź miodem lub naturalnym syropem, jeśli chcesz. Ponownie zmiksuj wszystko razem za pomocą blendera, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Gotowy krem różany nałożyć łyżką do szklanek, zachowując miejsce na warstwę jagodową.
Zmiksuj jagody z miodem lub syropem. Gotowy krem jagodowy wyłożyć na krem kokosowy. Deser jest gotowy!