Ten post został dostarczony przez naszych przyjaciół z Puori.
Powszechne mity żywieniowe mogą oszukać ludzi, którzy wierzą, że niezdrowe jedzenie jest dla nich dobre.
Mity te mogą w rzeczywistości powodować odwrotne skutki niż te, których pragniesz.
Odrób pracę domową przed spożyciem niektórych pokarmów i pamiętaj, że każdy z nas może różnie na nie reagować.
Spójrzmy prawdzie w oczy: często wybieramy to, co kupujemy na podstawie opakowania produktu i reklamy. Jeśli chodzi o żywność, etykiety takie jak "organiczny" czy "beztłuszczowy" zazwyczaj dają ludziom wrażenie, że jest ona zdrowsza i lepsza dla organizmu. Dlatego chętnie spożywamy te produkty tylko po to, aby później dowiedzieć się, że nie są one tak zdrowe, jak twierdzą.
Tendencja do szybkiego akceptowania kampanii marketingowych producentów bez odpowiednich badań skutkuje wieloma błędnymi przekonaniami na temat żywności. Oto pięć mitów żywieniowych, w które powinieneś przestać wierzyć.
5 mitów żywieniowych, które musimy rozwiać
1) Dietetyczna żywność jest zawsze zdrowa
Każda żywność opatrzona słowem "dietetyczna" niekoniecznie oznacza, że jest to świetna opcja na bezpieczną utratę (i utrzymanie) tkanki tłuszczowej. Dietetyczne sody, na przykład, zawiera mniej kalorii w porównaniu do zwykłej sody. Jest jednak naszpikowana sztucznymi słodzikami, które mogą być szkodliwe dla Twojego organizmu. Tak samo jest w przypadku innych etykiet, takich jak "bez cukru".
Kiedy usuwasz cukier, tłuszcz lub inne składniki z "normalnych" produktów, muszą one zostać zastąpione sztucznymi składnikami. Ma to na celu zrekompensowanie utraty smaku, aromatu i tekstury. Na przykład, tłuszcz nadaje produktowi smak, odczucie w ustach i teksturę. Te właściwości funkcjonalne zostają utracone po usunięciu tłuszczu. Dlatego produkt dietetyczny musi być stabilizowany, emulgowany i aromatyzowany w inny sposób: za pomocą dodatków.
2) Węglowodany powodują tycie
Nasze ciała potrzebują węglowodanów do produkcji energii. To, ile ich potrzebujesz, zależy w dużej mierze od poziomu Twojej aktywności fizycznej.
Istnieje jednak prawda, że nie wszystkie węglowodany są sobie równe. Dobre węglowodany często znajdują się w warzywach, zwykłych i słodkich ziemniakach oraz pełnych ziarnach. Te rzeczy mają niższy indeks glikemiczny i więcej błonnika (1). Są one nazywane węglowodanami wewnętrznymi. Złe węglowodany, o wysokim indeksie glikemicznym, to te znajdujące się w przetworzonej żywności, takiej jak białe pieczywo, biały ryż, ciastka i słodycze.
Jeśli jesteś osobą prowadzącą siedzący tryb życia, powinieneś spożywać te węglowodany sporadycznie. Jeśli jednak dużo ćwiczysz, biały ryż, makaron i chleb są odpowiednim źródłem węglowodanów, które możesz włączyć do swojej diety. Dobrze zbilansowana dieta, a nie eliminacja węglowodanów jest kluczem do utrzymania zdrowej wagi.
3) Gluten jest niebezpieczny
Chociaż istnieją dane na poparcie obu stron tego argumentu, jest kilka ważnych rzeczy, na które należy zwrócić uwagę.
Dieta bezglutenowa jest zalecana dla osób z nadwrażliwością na gluten lub celiakią, ponieważ spożywanie glutenu może uszkodzić ich komórki jelitowe i spowodować komplikacje zdrowotne. Osoby te zwykle czują się najlepiej, gdy unikają glutenu.
Jeśli nie masz wrażliwości na gluten lub celiakię, nie musisz przechodzić na dietę bezglutenową. W rzeczywistości może to być szkodliwe dla twojego zdrowia. Jedno z badań dotyczyło osób, które nie chorują na celiakię, a mimo to unikają glutenu. Okazało się, że mają oni wyższe ryzyko wystąpienia nieswoistych zapaleń jelit, zespołu jelita drażliwego, tocznia i chorób tarczycy (2). To sugeruje, że przejście na dietę bezglutenową tylko po to, aby poprawić swoje zdrowie może nie być najbezpieczniejszą drogą do podjęcia.
4) Wszystkie tłuszcze są złe
Twoje ciało potrzebuje tłuszczu. Tłuszcz jest źródłem energii i pomaga wchłaniać niezbędne witaminy i minerały. To, czy jest on dla Ciebie dobry czy zły, zależy od jego źródła. Dobre tłuszcze, na przykład, obejmują tłuszcze jednonienasycone i wielonienasycone (3). Jednonienasycone tłuszcze możemy uzyskać z takich produktów jak oliwa z oliwek, awokado i orzechy. Niektóre źródła tłuszczów wielonienasyconych to tłuste ryby, takie jak łosoś, orzechy włoskie i nasiona lnu.
Tłuszcze trans, z drugiej strony, nie dają nam żadnych korzyści zdrowotnych. Tłuszcz trans zawiera szkodliwy cholesterol, który zwiększa ryzyko chorób serca i udaru mózgu.
5) Tylko mięso dostarczy ci białka
Podczas gdy mięso jest bogate w białko, to z pewnością nie jest to jedyne jego źródło. Możesz również znaleźć znaczące białko w soi, quinoa, grochu, jogurcie greckim, soczewicy i twarogu. Jeśli wolisz jeść mało mięsa lub nie jeść go wcale, po prostu upewnij się, że odpowiednio zaspokajasz swoje zapotrzebowanie na białko gdzie indziej. Możesz to zrobić za pomocą pożywnych pokarmów, a nawet suplementacji.
Zanim zdecydujesz się podążać za popularnymi trendami żywieniowymi, poświęć czas na odrobienie pracy domowej. Pamiętaj również, że każdy z nas jest inny. To, co działa na jedną osobę, może nie działać na inną. Prawdopodobnie będziesz musiał wypróbować różne diety, aby przekonać się, co jest dla Ciebie najlepsze. Pamiętaj, że utrzymanie zrównoważonej diety z odpowiednią ilością odpoczynku i ćwiczeń jest nadal obiecującym kierunkiem działania.
Przepis na bananowe naleśniki proteinowe
Puori PW1 Vanilla zajął ostatnio 1 miejsce w teście Clean Label Project obejmującym 133 produkty białkowe w proszku od 52 marek i działa niezwykle dobrze nie tylko jako shake, ale także w wielu przepisach. Pobierz książkę z przepisami Puori PW1 tutaj i zacznij gotować. Oto smak:
SKŁADNIKI:
3 jajka
3 banany, rozgniecione
½ szklanki (90g) borówek (świeżych lub mrożonych)
1 łyżeczka kardamonu
1 porcja PW1 Chocolate, Vanilla lub Blackcurrant
Masło do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wymieszaj jajka, banany, białko w proszku, kardamon i borówki.
Naleśniki posypać świeżymi borówkami w misce. Ubijać do uzyskania puszystego ciasta.
Dodaj ¼ szklanki ciasta na każdy naleśnik.
Smaż 1-2 minuty z każdej strony, aż będą gotowe.
Podawaj!