Kalafior to wspaniałe warzywo, o delikatnym smaku i przyjemnej konsystencji. Jest bardzo sycący i lekkostrawny. Można go łączyć zarówno z białkami, jak i skrobią. W tym przepisie pieczony kalafior uzupełniony jest bryndzą z koziego mleka i słodkimi pomidorami - świetny na obiad!
Autor: Olya Malysheva
Kiedy jesteśmy w domku, ta zapiekanka przychodzi z kilkoma jajkami od wiejskich kur. W Moskwie bardzo rzadko kupujemy jajka, ale nawet bez nich to danie okazuje się pyszne. Wersja bez jajek będzie bardziej krucha i lekka. Ale bryndza to składnik obowiązkowy! Kozi lub owczy ser można znaleźć na prawie każdym targu lub w dużym supermarkecie.
Zapiekanka z kalafiora i koziego sera
(na 2-3 porcje)
1 kiełek kalafiora (ok. 1 kg)
2 cebule
1 słodka czerwona papryka
3 pomidory
4 ząbki czosnku
2 jajka
200 gr sera koziego/owczego
Łyżeczka ghee lub masła
suszona bazylia (lub inne zioła)
Sól i pieprz do smaku
Ugotuj lekko różyczki kalafiora (około 10 minut) lub ugotuj je na parze. Kapusta powinna być miękka, ale nie rozgotowana. Posiekać cebulę, paprykę i czosnek. Wymieszać surowe warzywa z poszatkowaną, ugotowaną kapustą. Do warzyw pokruszyć bryndzę (zostawić trochę do dekoracji), dodać dwa surowe jajka, plus bazylię i inne przyprawy do smaku. Dobrze wymieszać i przełożyć do formy do pieczenia (nasza ma 24 cm średnicy) wysmarowanej ghee lub masłem. Na wierzchu układamy kółka z pomidorów i zapiekamy w piekarniku. Piec w temperaturze 180˚C do uzyskania złotego koloru. Gotową zapiekankę udekoruj okruchami sera i smacznego!