Staram się, aby w każdym z moich głównych posiłków znajdowała się odpowiednia ilość białka. Wtedy energia i sytość utrzymują się naprawdę długo. Trzy lub cztery razy w tygodniu jem rośliny strączkowe. Mogą to być kiełki fasoli mung, zupa z soczewicy, czerwona fasola w zupie jarzynowej, ciecierzyca w sałatce, czy takie proste kotleciki z zielonej soczewicy. Kurkuma, czerwony i czarny pieprz sprawiają, że rośliny strączkowe są smaczniejsze i łatwiejsze do strawienia, dlatego zawsze dodaję te przyprawy do dań z roślin strączkowych.
Te kotlety są bardzo proste do wykonania z zaledwie kilku składników: zielonej soczewicy, marchewki, koncentratu pomidorowego i przypraw. Są pyszne z każdym rodzajem warzyw i prawie każdym sosem - pesto, wegańskim majonezem lub mieszanką oliwy z oliwek, soli i śmietany. Można je również położyć na pełnoziarnistej bułce, dodać łyżkę sosu i cienko pokrojonego ogórka, aby uzyskać smacznego i obfitego wegańskiego burgera ????
Składniki:
- 1,5 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy
- 1/2 szklanki tartej marchwi
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki świeżej pietruszki
- 3 ząbki czosnku mielonego
- 3/4 łyżeczki papryki
- 1 łyżka kurkumy
- 1/2 łyżeczki suszonej cebuli
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Umieść jedną filiżankę ugotowanej soczewicy w dużej misce i dobrze rozgnieć. Dodaj pozostałe pół filiżanki nieugotowanej soczewicy, aby dodać tekstury. Dodać startą marchewkę (można ją odcisnąć ręcznikiem, aby usunąć nadmiar wilgoci), koncentrat pomidorowy i resztę składników. Dobrze wymieszać. Jeśli ciasto jest zbyt mokre, dodaj kilka łyżek mąki (np. orkiszowej, kukurydzianej lub ryżowej). Uformować 5 do 6 placków.
Smażyć kotlety na średnim ogniu przez około 3-4 minuty z każdej strony. Kotlety podawać ze świeżymi lub pieczonymi warzywami i ulubionym sosem ????????
WegańskiePrzepisySałatki i dodatki