14 lutego to dobra okazja, aby okazać jeszcze więcej troski i miłości swoim bliskim i sobie. Przytulcie się mocno i pamiętajcie, że nie ma nic cenniejszego niż dobry związek i możliwość kochania. A jeśli chcesz poczęstować siebie i swoich bliskich czymś smacznym i zdrowym, ten sernik z truskawkami i malinami jest świetną opcją. Bez cukru, mąki, mleka czy gotowca - tylko orzechy, jagody i dawka miłości.
Sernik z nerkowców z truskawkami i malinami
Na dolną warstwę:
- 1 filiżanka pekanów
- 1 filiżanka orzechów włoskich
- 1 filiżanka suszonej żurawiny (można zastąpić daktylami)
- Do 3 łyżek ciepłej wody
Dla warstwy głównej:
- 2 filiżanki niegotowanych nerkowców namoczonych przez co najmniej 4 godziny w wodzie pitnej
- 1/2 szklanki oleju kokosowego tłoczonego na zimno
- sok z 1 cytryny
- 1/2 szklanki syropu klonowego, miodu lub syropu topinamburowego
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
- 1 filiżanka truskawek
- 1 filiżanka mrożonych lub świeżych malin
- Namoczyć nerkowce na noc lub na co najmniej cztery godziny w wodzie pitnej.
- Formę do pieczenia lub patelnię o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem pergaminowym. Dzięki temu łatwiej będzie wyjąć sernik z formy po zamrożeniu.
- W blenderze lub robocie kuchennym posiekaj orzechy na grube okruchy. Dodaj żurawinę i kontynuuj miksowanie. Dodawać po łyżce wody i ponownie wymieszać. Ciasto powinno stać się lepkie. Przygotowane ciasto wyłożyć na dno formy i wygładzić dookoła.
- Opłukać nerkowce i odsączyć. W blenderze posiekaj nerkowce na kruszonkę, następnie dodaj olej kokosowy, sok z cytryny, syrop lub miód i miksuj aż do uzyskania gładkiego kremu. Na dolnej warstwie rozsmarować 2/3 ugotowanego kremu.
- Dodaj truskawki do pozostałej śmietanki w blenderze i ponownie zmiksuj. Rozsmarować na wierzchu białej warstwy.
- Posyp maliny na wierzchu i wciśnij je do środka, tak aby znalazły się na środku górnej warstwy. Włóż sernik do zamrażarki na 2 do 3 godzin lub do momentu podania. Można je przechowywać w zamrażarce do trzech miesięcy.
- Wyjąć deser z zamrażarki i włożyć do lodówki na 30 minut przed podaniem. W temperaturze pokojowej sernik będzie gotowy do podania w ciągu 15 minut. Ostrożnie wyjmij go z formy i pokrój w plastry dużym, ostrym nożem.
Zdjęcia i przepis: pureella.com
RawVeganDessertsCashewcakeRecipes