Latem nie chce się stać zbyt długo przy kuchence, ale nadal chce się mieć pyszne i zdrowe desery. Aby zrobić tę zapiekankę imbirową, potrzebujesz tylko blendera i zamrażarki. Bez gotowania i bez jajek, cukru, mąki i mleka. W przeciwieństwie do sernika, tutaj głównym składnikiem są orzechy nerkowca, a nie ser czy twaróg. Imbir dodaje deserowi orzeźwiającej pikanterii, a kiwi - hojnej dawki witaminy C.
Już jedno kiwi zawiera zalecaną dzienną dawkę witaminy C. Zawartość witaminy C w kiwi jest wyższa niż w jakimkolwiek owocu cytrusowym czy porzeczce. Kiwi poprawia również trawienie i jest świetne do regeneracji po wysiłku fizycznym. W tym przepisie kiwi pysznie łączy się z delikatnym kremem z nerkowców i słodkimi daktylami.
Ciasto imbirowo-nerkowcowe z kiwi
(Na 12-14 plastrów)
Warstwa dolna:
- 1 1/2 szklanki (240 g) daktyli bez pestek, grubo posiekanych
- 2/3 filiżanki (100 g) surowych migdałów
- 1 łyżka oleju kokosowego
Warstwa podstawowa:
- 3 filiżanki (375 g) surowych nerkowców namoczonych w wodzie i opłukanych przez noc.
- 3/4 szklanki (185 ml) oleju kokosowego tłoczonego na zimno + 1 łyżka.
- 1/2 szklanki (125 ml) soku z cytryny lub limonki.
- 1/2 szklanki (125ml) syropu klonowego, syropu z topinamburu lub miodu.
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 1/4 łyżeczki soli
- 3 łyżki drobno posiekanego imbiru
- mała garść liści szpinaku, opcjonalnie
- 4 kiwi, obrane
Blachę do pieczenia o wymiarach 28 x 18 cm wyłożyć papierem pergaminowym. Posiekaj daktyle, migdały i olej kokosowy w blenderze lub robocie kuchennym. Rozłóż masę na dnie formy, dociskając łyżką, aby ją skruszyć.
Aby przygotować bazę, wymieszaj w blenderze umyte nerkowce, sok z cytryny, syrop lub miód, wanilię i sól. Dodać posiekany imbir i zmiksować do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Gotowy krem wyłożyć łyżką na dolną warstwę i wstawić do zamrażarki.
Umieść szpinak, dwa kiwi i łyżkę oleju kokosowego w blenderze i miksuj, aż krem będzie gładki. Wyjmij naczynie z zamrażarki i umieść krem z kiwi na wierzchu warstwy z nerkowców. Spłaszczamy łyżką i wkładamy do zamrażarki na 3 do 4 godzin, aż deser stwardnieje.
Pozostałe dwa kiwi pokrój w cienkie krążki i udekoruj nimi wierzch sernika. Gotowy deser pokroić w plastry i podawać. Deser może być przechowywany w zamrażarce przez około miesiąc. Rozmrażaj w temperaturze pokojowej przez około 20-30 minut przed podaniem.
Zdjęcia i przepis: mydarlinglemonthyme.com
Pod tagiem "cashewcake" mamy na blogu jeszcze 6 przepisów na różne desery z nerkowców, które robi się przy pomocy blendera i zamrażarki.
RawVeganDessertsCashewcakeRecipes