Nasiona czarnuszki są wspaniałe do wielu rzeczy. Niektórzy ludzie lubią je parzone jako herbatę, inni mieszają je z mleczkiem pszczelim i smarują nimi tosty, a jeszcze inni lubią je posypane na melonie. To, w jaki sposób będziesz się nim delektować, zależy tylko od Ciebie.
Jeśli zastanawiasz się, "czym są nasiona czarnuszki?", nie jesteś sam. Oto, co musisz wiedzieć, zanim kupisz torebkę lub słoik i zaczniesz eksperymentować!
Czym są nasiona czarnego kminu?
Istnieją dwie różne przyprawy, które mogą być nazywane "czarnym kminem". Ta, o której mówimy, to bardziej powszechna Nigella sativa. (Druga nazywa się Bunium bulbocastanum.) Nigella sativa wygląda prawie jak duże nasiona pieprzu i może być spożywana prosto z opakowania lub gotowana.
Pochodzące z Azji Południowej i basenu Morza Śródziemnego, nasiona czarnego kminu były nie tylko w Indiach, Pakistanie i Afganistanie; znaleziono je w grobowcu króla Tut i napisano o nich w Biblii (1). Ich zalety są znane od tysięcy lat. Niektórzy ludzie używają ich do zwalczania alergii, bólu i stanów zapalnych (2). Inni mogą być pod wrażeniem szeregu badań, które wykazują, że czarny kminek wspomaga zdrowie wątroby i może mieć właściwości antyrakowe. Olej z nasion czarnuszki pozyskiwany jest z tych nasion i może być stosowany zarówno miejscowo, jak i wewnętrznie.
Nasiona czarnego kminu wyrastają z zioła, które jest członkiem rodziny pietruszki, a w ich smaku wyczuwalne są nuty pietruszki zmieszanej z koprem włoskim. Zawierają miedź, cynk, żelazo, zdrowe tłuszcze, białko i odrobinę węglowodanów (3). Ale ponieważ zaleca się tylko 1/2-2 łyżeczki nasion czarnego kminu dziennie, ilość tych rzeczy, które dostajesz jest bardzo mała. To, co otrzymujesz to tymochinon, tymol i tymohydrochinon, dlatego też nasiona czarnego kminu były często badane i odkryto, że mają szereg korzyści z tych wymienionych powyżej, jak również są przeciwgrzybicze, przeciwzapalne, są super przeciwutleniaczami i wiele innych (4).
Jak stosować nasiona czarnego kminu
Pamiętaj, że czarny kmin nie jest w ogóle jak kminek. Nasiona są łagodniejsze w smaku i trochę bardziej przypominają czarny pieprz. Możesz je znaleźć w chlebie naan w Indiach lub w potrawach typu "stir fry" na Bliskim Wschodzie. Często używa się ich w curry, potrawach z soczewicy, jako dekoracji warzyw, a nawet w ciastach.
"Korzyści są zdumiewające" - mówi Eve Lahijani, zarejestrowana dietetyczka z Los Angeles. Zaleca ona posypywanie czarnuszką wszystkiego, na co ma się ochotę. Niektóre z jej ulubionych zup, takich jak kurczak lub soczewica, otrzymują wspaniały impuls smakowy z przyozdobienia czarnym kminem tuż przed podaniem. "Możesz dodać go do płatków owsianych lub ulubionego jogurtu greckiego na śniadanie". Ona lubi swój z ogórkiem. "Używasz odrobiny miodu, a następnie otrzymujesz przeciwzapalne korzyści z miodu, jak również - dwa na jeden".
Wypróbuj nasiona czarnuszki na warzywach gotowanych na parze lub smażonych w mieszance, posypane rybą z cytryną lub w omlecie zamiast czarnego pieprzu. Poeksperymentuj z nim w kanapce z grillowanym serem lub na wierzchu sałaty. Jest dobry nie tylko w chlebie naan, ale także w focaccii i innych rodzajach chleba. Jeśli masz odwagę, wypróbuj je w przepisie na ciasteczka, ponieważ nuty kopru włoskiego dobrze współgrają zarówno z daniami pikantnymi, jak i słodkimi.
Nasiona Nigelli można również łączyć z innymi ziołami i przyprawami, aby nadać nowy smak mięsom, rybom i warzywom. Dobrze komponują się z większością przypraw, ale szczególnie z miętą, tymiankiem czy papryką. Nasiona czarnuszki można również dodawać do miękkich serów, aby je rozsmarować.
Sałatka z koprem włoskim i czarnym kminkiem Przepis
Ta sałatka z koprem włoskim zyskuje niesamowity zastrzyk energii dzięki czarnemu kminkowi, a dzięki różnorodności smaków i konsystencji świetnie nadaje się do podania z puree z kalafiora. Jest jasna, lekka i dobra na trawienie.
Czas przygotowania: 7 minut
Czas marynowania: 1 godzina lub więcej
Serwuje się: Około 4-6
SKŁADNIKI:
2 średnie lub duże cebulki świeżego kopru włoskiego, przycięte i pokrojone w plasterki
1 duża lub 2 mniejsze cytryny
1/4 szklanki pietruszki, posiekanej
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
Sól morska
Czarne nasiona kminku
INSTRUKCJA:
Pokrój koper włoski na cieńszą stronę i umieść w misce do mieszania. Dodaj kilka łyżek soli morskiej i dobrze wymieszaj. (Możesz użyć rąk). Dodaj oliwę (teraz najlepiej użyć łyżki), pietruszkę, sok z cytryny, a następnie posyp nasionami czarnuszki według własnego gustu. Możesz lubić dużo lub delikatną posypkę. Wymieszaj dobrze i odstaw na godzinę na blat. Wymieszaj ponownie. Możesz podawać teraz lub pozostawić do dalszego marynowania przez kilka godzin. Przechowuj w lodówce.
Teraz, kiedy już dowiedziałeś się więcej o nasionach czarnuszki, jak zamierzasz je wykorzystać? Daj nam znać w komentarzach poniżej!