Jeśli do tej pory miałeś problem z wprowadzeniem do swojej rodziny wspaniałego w smaku, a zarazem zdrowego dania z marchewki, ten przepis z pewnością poprawi Twoje zasługi w tej dziedzinie! Przedstawia on jeden z najbardziej magicznych cudów świata: małe, fioletowe marchewki. Jestem przekonana, że posiadają one moc podstępu, ponieważ ludzie, którzy twierdzą, że nie lubią gotowanych marchewek (tak, to ja), z chęcią zjedzą malutkie fioletowe!
Ten przepis tworzy idealną przystawkę lub nieoczekiwany dodatek do wegetariańskich burritos i taco bowls. Marchewki wychodzą delikatne, piękne i smaczne, z pikantno-cytrusowym ziołowym charakterem kolendry i kwaśno-cytrusowym kopnięciem limonki, które współpracują, aby rozjaśnić ziemisty smak marchwi.
Pieczenie na parze to mój ulubiony sposób gotowania warzyw. Zapewnia miękkie, wilgotne warzywa za każdym razem z nutą pysznej karmelizacji. Zabierzmy się więc za nasze marchewki!
Przepis na pieczone na parze fioletowe marchewki
SKŁADNIKI:
1 torba ekologicznych tęczowych marchewek (12 uncji)
1 łyżka oliwy z oliwek
¼ szklanki posiekanej cebuli lub szalotki
¼ szklanki posiekanej świeżej kolendry
½ limonki
1 łyżka przyprawy do wodorostów
1 łyżeczka czosnku w proszku
szczypta soli morskiej
Będziesz także potrzebował: 1 naczynie do pieczenia z pokrywką lub folią aluminiową
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE PRZYGOTOWANIA:
Rozgrzej swój piekarnik do 350 stopni F. Zaczęłam od usunięcia pomarańczowych marchewek, ale możesz je zostawić, jeśli chcesz. Miałem na celu całkowicie fioletowy naczynie. Bladożółte marchewki mogą pozostać, ponieważ kończą się one nasiąkaniem fioletowego koloru. Pokrój większe marchewki w miarę potrzeby, aby dopasować je do wielkości najmniejszych marchewek, aby uzyskać równomierne pieczenie.
Można użyć każdego rodzaju cebuli. Moim pierwszym wyborem byłaby szalotka pokrojona w duże paski, ale tak się złożyło, że miałam w lodówce pokrojoną w kostkę fioletową cebulę, więc właśnie jej użyłam. W przypadku kolendry, oderwij wszystkie liście od łodyg, a następnie zwiąż je ciasno palcami przed grubym posiekaniem. Pomoże to obić liście, co nada im więcej smaku. Wrzuć marchew, cebulę i kolendrę do naczynia do zapiekania.
Wyciśnij połowę limonki na wierzch. Skropić oliwą z oliwek. Dodaj przyprawy i bądź kreatywny. Moim zdaniem, nie można przesadzić z przyprawianiem marchewki! Przyprawa z wodorostów jest idealna, ponieważ zawiera trochę cytryny, która dodaje nieco więcej aromatu. Pieprz cytrynowy również świetnie by się sprawdził w tym przepisie.
Wymieszaj wszystko, a następnie dodaj tylko tyle wody, aby przykryć dno naczynia do pieczenia. Przykryj. Upewnij się, że pokrywka jest trochę luźna. Lub, jeśli używasz folii aluminiowej, zostaw mały otwór wentylacyjny. Jeśli Twoje naczynie do pieczenia ma szczelnie przylegającą pokrywę, możesz zrezygnować z dodawania wody, ponieważ warzywa same wytworzą parę.
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE PIECZENIA NA PARZE:
Gotuj to danie przez 1 godzinę łącznie. Po 40 minutach, zdejmij pokrywę, zamieszaj i sprawdź ilość odparowanej wody. Jeśli na patelni jest jeszcze woda, odstaw pokrywę na pozostały czas gotowania. W ten sposób pozostała woda odparuje i nastąpi karmelizacja. Jeśli większość wody już wyparowała, można iść do przodu i umieścić pokrywę z powrotem na, aby zachować wilgoć w pozostałej części czasu pieczenia.
Fioletowe marchewki: Zawartość składników odżywczych
Marchew jest bogata w błonnik, silny przeciwutleniacz - witaminę C oraz witaminę A, która wspomaga zdrowie oczu (1). Potas i witaminy z grupy B również występują w marchewce. Kolendra dodaje do tego dania witaminy A, C i E, a także wapń i witaminę K. Przyprawa z wodorostów jest doskonałym źródłem jodu, który wspomaga zdrową tarczycę (2). Limonka dostarcza więcej antyoksydantów. A oliwa z oliwek dostarcza bogatych w składniki odżywcze zdrowych tłuszczów.
Marchewka i podziel się nią
Czy uważasz, że to danie brzmi mmm czy eww? Jeśli zdecydujesz się je zrobić, daj nam znać, jak wyszło! Jeśli masz swój ulubiony przepis na marchewkę, też chcielibyśmy o nim usłyszeć! Zostaw nam komentarz poniżej!