Osoby stosujące dietę ketogeniczną (lub ogólnie niskowęglowodanową) mogą spać spokojnie wiedząc, że nadal mogą zajadać się pizzą! Ten przepis zawiera pyszne, chrupiące, wolne od poczucia winy, łatwe do zrobienia ciasto do pizzy z kalafiora!
Źródło przepisu: Ourbestbites.com
Składniki
2 1/2 szklanki startego lub zmielonego kalafiora (użyj robota kuchennego lub tarki do sera)
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 łyżeczki czosnku w proszku
1/4 filiżanki rozdrobnionego parmezanu
1/4 filiżanki sera mozzarella
sól koszerna
1 jajko, lekko ubite
Instrukcje
Rozgrzejemy piekarnik do 425 stopni.
Umieścić kalafior w naczyniu żaroodpornym i przykryć folią bez BPA z kilkoma otworami wentylacyjnymi. Gotować w kuchence mikrofalowej przez 4 minuty, zdjąć folię i wymieszać, aby trochę ostygł.
Umieść kalafiora w sitku o drobnych oczkach i użyj gumowej łopatki, aby docisnąć kalafior do sitka, wypychając płyn.
Użyj kilku ręczników papierowych i dociśnij, aby wchłonęły więcej płynu. Możesz również wyłożyć go na czysty, suchy ręcznik do herbaty.
Umieść kalafior w misce i spulchnij widelcem. Dodaj bazylię, oregano, czosnek, parmezan i mozzarellę. Dodać sól do smaku. Dodać jajko i wymieszać do całkowitego połączenia.
Wyciśnij masę na blachę do pieczenia wyłożoną papierem pergaminowym, który został spryskany sprayem zapobiegającym przywieraniu. Wyciśnij masę do około 1/4 cala lub nieco grubszego koła.
Umieść blachę w piekarniku i piecz aż do uzyskania złotego koloru. Pizze mają tendencję do różnic w czasie pieczenia, więc najlepszym wskaźnikiem jest wzrok. Ogólnie rzecz biorąc, 15-20 minut to dobre ramy czasowe.
Wyjmij z piekarnika, nałóż na wierzch pożądane dodatki i włóż z powrotem do piekarnika, aby ser się rozpuścił. Pozostawić na kilka minut, a następnie pokroić w plastry i podawać.