Truskawki i śmietana to ulubione połączenie, które uwielbiam od dzieciństwa i żadne lato nie może się bez niego obejść. Zachowując walory smakowe, można tę kombinację przyrządzić kilka razy zdrowszą. Dojrzałe truskawki pozostają, ale zamiast zwykłej śmietany, weź mleko migdałowe i świeży szpinak.
Do przygotowania mleka orzechowego można również użyć orzechów laskowych lub brazylijskich. Z zieleniny najlepszy jest szpinak - ma neutralny smak, soczysty kolor i łatwo go zmiksować w blenderze z mlekiem, aż powstanie gładki zielony krem. Końcowy smak będzie bardzo zbliżony do znanego smaku mleka krowiego lub śmietany.
Zielony krem
1,5 szklanki mleka migdałowego
(1/2 szklanki surowych migdałów + 1,5 szklanki wody)
100g świeżych liści szpinaku
1 łyżka miodu, syropu z topinamburu lub syropu klonowego
1 szczypta soli
+ 500g świeżych truskawek
Surowe migdały i wodę zmiksować w blenderze, a następnie przecedzić mleko przez sito, gazę lub specjalny woreczek płócienny. Ciasto z orzechów trafia do kosza lub do lodówki, aby później wykorzystać je jako delikatny peeling do ciała. Gotowe mleko wlewamy z powrotem do misy blendera, dodajemy liście szpinaku, szczyptę soli i łyżkę miodu. Dobrze wymieszać składniki. Zielony krem jest już gotowy!
W kremie można maczać całe truskawki, można też zrobić ładną sałatkę owocową - przekroić jagody na pół i polać kremem.