Dziki ryż zawsze pokonywał brązowy ryż, czerwony ryż i wszystkie rodzaje białego ryżu. A z tym kokosowym sosem, bije na głowę prawie każde inne danie. Jeśli próbowałeś już wcześniej dzikiego ryżu i nie smakował Ci, to znaczy, że po prostu nie został ugotowany prawidłowo.
Autor: Olya Malysheva
Szczególnie lubię ten przepis, ponieważ łączy w sobie łatwość przygotowania z produktami, które uwielbiam: imbirem, mlekiem kokosowym, limonką i dzikim ryżem. Wystarczy kilka prostych kroków i mamy soczystą i wyrafinowaną przystawkę.
Słodkie i jędrne ziarna dzikiego ryżu mają przyjemny orzechowy posmak. Pod względem zawartości witamin i minerałów dziki ryż jest liderem wśród innych zbóż. Zawiera 6 razy więcej witaminy B9 niż brązowy ryż. Pod względem zawartości białka, dziki ryż jest 8 razy bogatszy niż jego biały odpowiednik.
Dziki ryż w sosie kokosowym
(na 2-3 porcje)
szklanka dzikiego ryżu
puszka mleka kokosowego (400 ml)
1 limonka
2 małe pomidory
kawałek świeżego imbiru (ok. 3 cm)
ghee lub olej kokosowy
sól morska lub sól kamienna
Opłucz dziki ryż w zimnej wodzie i dodaj go do gotującej się wody w proporcji 1 filiżanka ryżu na 2-2,5 filiżanki wody. Gotować na małym ogniu przez około 40 minut.
Obierz kawałek imbiru, posiekaj pomidory i zmiksuj w blenderze razem z sokiem z limonki i mlekiem kokosowym.
Ugotowany ryż (ziarna powinny być miękkie i lekko sypkie) wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Wlać ugotowany sos kokosowy, posolić i gotować na małym ogniu przez 10-15 minut. Ryż stopniowo wchłonie sos i jeszcze bardziej się otworzy.
Super smaczny i zdrowy obiad jest gotowy!