Delikatna zupa o bogatym, słodkim smaku. Tak smaczne, że trzeba wylizać blender. Bez kuchenki - tylko świeże warzywa, przyprawy i 5 truskawek!
Autor: Olya Malysheva
Do tego gazpacho potrzebujesz soczystych, słodkich pomidorów. W sklepach warzywnych można wybrać te najbardziej pachnące, mogą być w różnych odmianach. To samo dotyczy truskawek: im bardziej aromatyczne i ciemniejsze jagody, tym są słodsze. Wystarczy pięć truskawek, aby zupa nabrała odpowiedniego akcentu.
Suszone pomidory to konieczność - dzięki nim gazpacho ma bardziej kremową konsystencję i jest bardziej aromatyczne. O ile pomidory i jagody lepiej wybrać na targu, o tyle słoik suszonych pomidorów łatwiej znaleźć w supermarkecie. Dojrzałe pomidory suszy się na słońcu, dodaje się do nich przyprawy i polewa oliwą słonecznikową lub oliwą z oliwek. Kupujemy słoik bez dodatkowych składników - tylko pomidory, olej i przyprawy. Jeśli bierzesz suszone pomidory bez oliwy (po prostu suszone), dodaj do zupy jeszcze jedną łyżkę oliwy z oliwek.
Gazpacho z truskawkami
(na 3 porcje)
3 duże słodkie pomidory
1 mała słodka czerwona papryka
5 truskawek
1 średni ogórek (bez skóry)
1/3 szklanki suszonych pomidorów (my mamy suszone pomidory na oleju słonecznikowym)
sok z 1/2 cytryny
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki czerwonej papryki
Szczypta pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki soli
Liście bazylii do dekoracji i aromatyzowania.
Umyj i posiekaj warzywa. Obrać ogórek i usunąć skórkę. Umieść wszystkie składniki w blenderze, nie zapominając o suszonych pomidorach, soku z połowy cytryny i przyprawach. Zmiksuj wszystko w blenderze, aż do uzyskania gładkiej zupy krem. Rozlej gazpacho na talerze, udekoruj listkiem bazylii i gotowe!
Pyszny jest również z połówką awokado, tostami z chleba pszennego lub świeżym serem kozim lub owczym.