Uwielbiam cytrynowe desery! Połączenie słodkiego, kremowego smaku i świeżej kwaskowatości cytryny jest jednym z moich ulubionych. W tym przepisie na ciasto cytrynowe nie ma mleka krowiego, jajek ani mąki pszennej. Proces jest dość prosty, zwłaszcza jeśli już wcześniej robiłeś wegańskie i surowe desery. Krem cytrynowy z tego przepisu może stać się pełnowartościowym deserem, jeśli przełożyć go do pucharków i udekorować skórką cytrynową. Bita śmietana kokosowa z mleczka kokosowego i słodkiego syropu to kolejny genialny pomysł Casey z Well-Fed Soul. Taki krem to świetna alternatywa dla sklepowej bitej śmietany i pyszny dodatek do ulubionych deserów i niedzielnych naleśników.
Ciasto cytrynowe z kokosową bitą śmietaną
(Na 12 porcji)
Na dolną warstwę:
- 1 3/4 szklanki mąki migdałowej
- 3 daktyle królewskie bez pestek
- 3 łyżki stołowe oleju kokosowego tłoczonego na zimno
- 1 łyżka stołowa soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki soli
Dla warstwy głównej:
- 1 1/2 szklanki nieugotowanych nerkowców namoczonych przez noc w wodzie pitnej (lub we wrzącej wodzie przez 1-2 godziny)
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- skórka z 3 cytryn
- 1/2 szklanki soku z cytryny
- 1/3 szklanki syropu klonowego (lub syropu topinamburowego)
- 1/4 szklanki roztopionego oleju kokosowego
- 1/4 łyżeczki soli
Dla kokosowej bitej śmietany:
- 330 ml puszka mleka kokosowego, schłodzona przez noc w lodówce
- 1 łyżka syropu klonowego (lub syropu topinamburowego)
- Poprzedniej nocy wyjmij puszkę mleka kokosowego do lodówki i namocz nerkowce w zimnej wodzie. Jeśli zapomnisz namoczyć nerkowce na noc, zalej je wrzątkiem w dniu gotowania i pozostaw na 1-2 godziny.
- Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Dla dolnej warstwy, wymieszaj w blenderze mąkę migdałową, daktyle, olej kokosowy, sok z cytryny i sól. Miksuj, aż konsystencja będzie przypominać trochę lepki, mokry piasek. Umieść w wysmarowanej tłuszczem misce i mocno dociśnij, aby utworzyć obręcz. Nakłuj widelcem dziurki na całym brzegu ciasta. Wróć do nagrzanego piekarnika na 8-10 minut, następnie wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
- Umieść nerkowce, mleko kokosowe, skórkę z cytryny, syrop, olej kokosowy i sól w blenderze. Miksuj, aż krem będzie gładki. Łyżką nałożyć krem na ostudzoną warstwę spodnią i wygładzić szpatułką. Wstawić do lodówki na 2 godziny, aż krem zastygnie.
- Aby przygotować bitą śmietanę kokosową, przełóż mleko kokosowe, które stwardniało w lodówce, do miski, dodaj syrop i ubijaj za pomocą miksera ręcznego. Możesz dodać odrobinę wody pozostałej ze słoika z mlekiem - dodawaj po jednej łyżce na raz.
- Kiedy ciasto zastygnie, delikatnie polej wierzch bitą śmietaną i udekoruj skórką z cytryny. Przechowuj ciasto w lodówce do czasu podania.
Zdjęcia i przepis: Dobrze odżywiona dusza
VeganDessertsRecipes