Dynia jest świetna na sytość, ale jest też lekkostrawna i można ją jeść codziennie. Gotowane z mlekiem kokosowym, jest jednym z najsmaczniejszych warzywnych dodatków. Dodaj świeże zioła, ogórki, suszone pomidory i masz gotowy superfood!
Autor: Olya Malysheva
Gdy liczy się nie tylko smak, ale i szybkość gotowania, duszę warzywa w niewielkiej ilości wody. Jeśli masz więcej czasu - możesz upiec dynię, układając pokrojoną w kostkę na blasze wyłożonej papierem pergaminowym. Curry i inne pikantne przyprawy również świetnie nadają się do tej sałatki. Można również dodać mielony czosnek lub korzeń imbiru. Eksperymentuj!
Sałatka z dyni na ciepło w mleku kokosowym
(na 2 porcje)
600g dyni
100-150 ml mleka kokosowego (1/2 słoika)
Łyżka ghee lub kawałek masła
1 łyżka soku z cytryny lub octu balsamicznego
3 średnie ogórki
50 g szpinaku lub rukoli
6 połówek suszonych pomidorów
50 g sera owczego
sól i pieprz
Dynię obrać i pokroić w dużą kostkę. Dusimy w niewielkiej ilości wody, aż dynia będzie miękka. Dodaj mleko kokosowe, sól i pieprz do smaku i pozostaw na małym ogniu przez kolejne 5 minut. Po wyłączeniu ogrzewania dodajemy masło i sok z cytryny lub balsamik.
Wyłożyć dynię na talerze. Dodać pokrojone ogórki i świeże liście. Na wierzchu posypać rozdrobnionymi suszonymi pomidorami i bryndzą. Można też dodać trochę musztardy Dijon lub innego sosu do smaku. Smaczny i obfity obiad jest gotowy!