Genialnym pomysłem z bloga Love & Lemons jest zrobienie kotletów z prosa. Proso łatwo się skleja i często jest to raczej wadą niż zaletą. Ale do zrobienia pasztecików z prosa, proso jest po prostu idealne. Dodatek marchewki, szpinaku, cebuli i kolendry sprawia, że powstaje soczysty i zdrowy kotlet, który pokocha cała rodzina.
Te kotleciki będą pyszne z kwaśną śmietaną i ziołami, kremem z awokado, sosem pesto lub jogurtem greckim. Janine z Love & Lemons proponuje wersję z jogurtem greckim wymieszanym z solą, czarnym pieprzem, płatkami chilli i sokiem z cytryny. Sam przepis na kotlety pochodzi z książki The Complete Vegetarian Cookbook, którą bardzo chcę dodać do naszej kolekcji książek kucharskich.
Kotlety z prosa z marchewką i szpinakiem
(Na 8 kotletów)
- 1 filiżanka prosa, dobrze umytego
- 2 szklanki wody
- sól i pieprz
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula, drobno posiekana
- 170 g liści szpinaku, posiekanych
- 2 obrane i pokrojone marchewki
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 łyżki curry
- ¼ szklanki zwykłego jogurtu (wersja wegańska: ¼ szklanki + 1 łyżka mleka migdałowego)
- 1 duże jajko, lekko ubite (dla opcji wegańskiej: ¼ szklanki posiekanych nasion lnu)
- 2 łyżki stołowe posiekanej kolendry
- Dowolny sos do wyboru
- Opłukane proso wsypać do garnka z wodą, dodać ½ łyżeczki soli i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 15-20 minut, aż proso będzie miękkie. Zdejmij z ognia i pozostaw pod przykryciem przez kolejne 10 minut, a następnie przełóż do dużej miski.
- Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj łyżkę oleju. Smażyć cebulę przez około 3 minuty na złoty kolor. Dodaj szpinak i marchewkę i gotuj wszystko razem jeszcze przez około dwie minuty. Dodać czosnek, curry, 1/2 łyżeczki soli i ¼ łyżeczki pieprzu i dusić razem przez kolejne pół minuty. Ugotowane warzywa przełożyć do miski z prosa.
- Dodaj jogurt, jajko (w wersji wegańskiej nasiona lnu i mleko migdałowe), kolendrę i dobrze wymieszaj. Podziel masę na 8 równych porcji i uformuj klopsiki o grubości ok. 1,5 cm i włóż do zamrażarki na ok. 30 minut, aby się schłodziły i nabrały kształtu.
- Połóż kotlety na rozgrzanym ruszcie i smaż przez 10-14 minut z każdej strony, aż staną się złotobrązowe. Kotlety można również piec w piekarniku przez około 25-30 minut w temperaturze 200ºC, smarując je olejem, aby nie były zbyt suche. Kotlety podawać na gorąco z ulubionym sosem.
Zdjęcia i przepis: loveandlemons.com
PrzepisySałatki i dodatki